Aktiivimalli leikkasi 160 000 työttömän toimeentuloa

Juha Sipilän johtama oikeistohallitus on heikentänyt ja leikannut kovalla kädellä työttömyysturvaa. Yksi leikkureista on tämän vuoden alusta käyttöönotettu työttömyysturvan aktiivimalli. Hallituksen tavoite ”aktivoida” työttömiä työnhakuun ja koulutukseen on epäonnistunut surkeasti.

Miten sadattuhannet työttömät voisivat ”aktivoitua” työhön, jos toimeentulon turvaavia työpaikkoja ei ole? Tai miten lähteä koulutukseen, jos koulutuspaikkoja ei ole kuin satojen kilometrien päässä kotikunnasta? Kun näin on, paljastuu hallituksen todellinen tavoite, työttömyysturvamenojen alentaminen.

Kelan tuoreiden tilastojen mukaan aktiivimalli leikkasi heinä-syyskuussa korvauksia jo 160 000:lta työttömältä. Lähes 5 prosentin korvausleikkuriin, vähintään 32,40 euroa kuukaudessa, joutuneiden joukko kasvoi huhti-kesäkuusta noin 10 000:lla. Näin 40 prosenttia kaikista työttömyyskorvausten saajista, joita oli syyskuun lopussa yli 300 000, joutui tinkimään ennestäänkin niukasta toimeentulosta.

Työttömyyskassojen ansiopäivärahan saajille alennus on em. Kelan korvausta suurempi, koska ansiosidonnainen työttömyyskorvaus on peruspäivärahaa korkeampi.

Viime vuonna työttömyysturvan menot olivat 4,5 miljardia euroa. Tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä turvamenot olivat 3,3 miljardia. Tästä voidaan päätellä, että menot ovat tänä vuonna noin 4,0 miljardia. Syntyneestä ”säästöstä” aktiivimallin leikkurin osuus on satoja miljoonia.

Työ- ja elinkeinoministeriön lokakuun työllisyyskatsauksen mukaan kuun lopussa oli laajan työttömyyden piirissä lähes 400 000 työtöntä. Jo nyt on selvää, että tämä työttömien joukko ei enää pienene tämän vuoden puolella.

Hallituksen työllisyystavoitteet eivät tule toteutumaan, sillä ne on asetettu vain poliittiseksi syötiksi. Kapitalismi ei ratkaise työttömyyden ongelmaa. Ei tätäkään nykyistä, kun uusi kapitalistisen talouden taantuma on jo ovella.

 

Työkansan Sanomat 14/2018

Aktiivimalli leikkasi 160 000 työttömän toimeentuloa

2 thoughts on “Aktiivimalli leikkasi 160 000 työttömän toimeentuloa

 • 19.12.2018 06:46:sta
  Permalink

  Ja mikä surkeinta,ammattiliitot ovat täysin voimattomia kaikkien näiden heikennysten kanssa,kiky-sopimus,aktiivimalli,työttömyyskorvauksen heikentäminen ja viimeisenä työsuhteen lopettamisen heikentäminen.surkeata SAK ,sdp ja vasemmistoliitto!

  Vastaa
 • 19.12.2018 15:10:sta
  Permalink

  Aktiivileikkurin osuus on n. 54 milj., kun puolelta työttömistä leikataan. Tämä oli jo tiedetty normi ennen aktiivileikkurilakia. N. puolet työttömistä on jo vuosikausia osallistunut joko työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin ja tai pienimuotoisiin töihin.
  Muu pudotus tuosta artikkelin mainitsemasta sadoista miljoonista johtuu siitä, että ansioturvalta tippuu yhä nopeammin perusturvalle.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *