Kreikassa kuohuttaa tunteita nationalistinen liike, joka on saanut mukaansa paljon kansaa. Liike on vaarallinen, osin jopa fasistinen. Kyse on Makedonia-nimen käytöstä. Makedonia on yksi Kreikan maakunnista ja haluaa pitää yksin nimensä. Jugoslavia hajottamisen jälkiseurauksissa itsenäistynyt Makedonian tasavalta käyttää myös samaa nimeä. (Osa 2)

Maantieteellinen Skopjen alue ”Makedonia” jaettiin vuonna 1913 toisen Balkanin sodan jälkeen Bukarestin sopimuksella Kreikan ( 51%), Serbian (39%), Bulgarian ( 9,5% ) ja Albanian ( 0,5%) kesken. Nämä rajat tunnustettiin myös kansainvälisesti ensimmäisen maailmansodan lopussa. Skopjen aluetta kutsuttiin 1912-1929 Vardarin Makedoniaksi tai Etelä-Serbiaksi. Sitten vuosina 1929-1941 otettiin käyttöön virallisesti Vardarska Banovina nimi. Vuodesta 1945 vuoteen 1991 aluetta kutsuttiin Jugoslavian liittovaltion autonomisena valtiona FYROMiksi, nimeltään Makedonian sosialistinen tasavalta.

Jugoslavian hajottamisen jälkeen vuonna 1992 ilmoitettiin jälleen maan uudesta nimestä, joka oli Makedonian tasavalta. Tuolloin nimestä syntyi yllättäen suurta hälyä mielenosoituksineen ja kauppasaartoineen. Tuloksena oli, että Kreikan valtio ja kreikkalaiset hyväksyivät uuden tasavallan nimeksi entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia.

”Makedonia on Kreikan ” -tunnuksilla tarkoitetaan, että koko maantieteellinen Makedonian alue olisi Kreikan. Tämä on irredentismiä, halua siirtää rajoja muiden maiden alueilla, laajentaa maataan. Se ei ole kansojen etujen mukaista. Rajojen siirto on aina tapahtunut vain verisillä sodilla, uhreina kansalaiset, heidän lapsensa, perheensä.

Kreikkalaisen pääoman ja kapitalistien valheellinen isänmaallisuus

Syriza-hallitus toimii Naton lipunkantajana, kun se julistaa kannattavansa alueen ”geostrategista parantamis-politiikkaa”. Se tarkoittaa, että maan suuryritykset ja kreikkalainen pääoma voi osallistua kilpailuun ja ryöstöön, jota tapahtuu alueella. Se on kansanvastaisen politiikan toinen puoli.

Kreikan pääoma janoaa itselleen uusia asemia alueella. Se haluaa osansa Balkanin niemimaan omistajien hierarkiasta ja sille on hyödyllistä tukea EU:n ja Naton haluja liittää jäsenekseen Balkanin maat. Ja Syriza-hallitus on halukas päätymään ongelman ratkaisemiseen ja asian sulkemiseen porvariston hyväksi, vaikka se koituisi hyvin vahingolliseksi alueen kansoille.

1990-luvulla kreikkalaiset kapitalistit ja kreikkalainen pääoma oli ensimmäinen investoija uudessa Makedonian tasavallassa. Monet siirtyivät Kreikasta rajan taakse pääomineen ja voittoineen. Nykyisen kriisin aikoina Skopjen alueella (Makedonian tasavalta) touhuavia kreikkalaisia suuryrityksiä ovat mm. OKTA/ELPE (Hellenic Petroleum), USJE-TITAN (sementtiyhtiö) ja Veropoulos (kreikkalainen suurkauppaketju).

Elämme nyt vuotta 2018. Kreikka ja sen osa Makedonia on loppuunmyyty ulkomaille ja jatkuvassa EU-IMF talutusnuorassa ainakin vuoteen 2060. Kreikassa suuri osa väestöstä on tuomittu työttömyyteen, köyhtymiseen, köyhäinapuun, asunnottomuuteen ja päihteiden väärinkäyttöön.

Sairaaloiden tilanne on traaginen

Nimikiistan ympärille synnytetty ”isänmaallisuus” on oikeiston valheellista rummutusta, mikä ei vastaa aikaisemmin tapahtunutta ja nykyistä todellisuutta. Fasistinen kansallismielisyys ja kiihotus ei ole Kreikan kansan etujen mukaista politiikkaa. Kansallismieliset eivät koskaan aja kansan, kansalaisten, tavallisen ihmisen, työtätekevän etuja. Heidän edunsaajansa on aina suuryritykset ja pääoma.
Kreikan pitää löytää ”hyvien naapuruussuhteiden” nimissä ratkaisu nimiongelmaan sanovat ne, jotka kasvattavat voittojaan ja palvovat EU:ta ja Natoa. Siis niitä liittoja, jotka vuodattavat vieraiden kansojen verta, tappavat voittojensa hyväksi. He kumartavat EU:ta, joka köyhdyttää kansalaisia Kreikassa ja luo loistavat olosuhteet kouralliselle suurvoittoja tavoittelevia.

Balkanin niemimaa on ollut räjähdevarasto jo ammoisista vuosista. Nimikiistan suuret huutajat väittävät, miten Skopjen alueen liittyminen Natoon ja EU:hun ratkaisisi tilanteen alueella. Tämä on valhe. Tosiasia on, että Kyproksen miehitys tapahtui Nato-maa Turkin toimesta, Turkin tekemät rajaloukkaukset tapahtuvat Nato-maiden kesken, Albanian suurmahdin idea on Nato-maan idea. Ja paljon on muitakin esimerkkejä Naton ”tasaannuttavasta vaikutuksesta”.

Balkanin niemimaalla on suurta strategista merkitystä. Siksi Yhdysvallat, EU, Venäjä ja Kiina haluavat hallinnan tästä alueesta sekä vallata osansa liiketoiminnasta. Näissä liiketoimissa kriisien aikana tai kriisien välillä kansalaiset eivät saa kuin murusia, joskus vähemmän, useimmin vielä vähemmän. Itse pääoma kasvaa ja kilpailu kovenee kaikkien imperialististen maiden välillä. Niiden keskinäinen kilpailu on kovaa ja vaarallista. Nato haluaa Skopjen alueen hallintaansa voimistaakseen asemaansa tässä kilpailussa.

Kreikassa on alkanut kansanjoukkojen kiihotus harhaanjohtavalla teemalla ”Makedonia on Kreikan”. Siihen menevät valitettavasti monet mukaan ja olettavat puolustavansa muka ”isänmaallisuutta ”. Tosiasiassa he ovat astuneet kansallisuusmielisyyden ansaan. Isänmaallisuus on rakkautta kansalaisia, heidän arjen taisteluaan ja elämää kohtaan. Nationalismi on rakkautta sitä luokkaa ja kastia kohtaan, joka riistää kansan työn ja käyttää sen omaksi hyödykseen. Fasismi on nationalistien ja pääoman puolustaja, tämän kastin paras oven- ja henkivartija.

Makedonia nimikiistan ratkaisu

Kreikassakin kansa on saanut elää jo vuosikymmenien ajan kansallismielisten toimien seurauksien keskellä. Myös nyt kuluvan vuoden alun joukkokokouksissa Makedonia-aiheen varjolla fasistit ja heidän kodinturvajoukkonsa pääsivät näyttämään tyylinsä; se on vandalismia, muistopatsaiden tuhoa, yms.

Siksi vaatii historiallista tietämystä tunnistaa tämäkin kysymys ja harhatiet siltä osin kuin on kyse kansan isänmaallisuudesta. Tässä ei ole tilaa kansallismielisyydelle eikä fasisteille.

Tammikuun mielenosoitus Pohjois-Kreikassa Thessalonikin kaupungissa, samoin kuin Ateenan joukkokokous helmikuussa antoi tilaa maan fasisteille, jotka likasivat kaupungin läsnäolollaan. Kaikki mielenilmaisuun osallistuneet eivät olleet fasisteja, mutta kaikki fasistit olivat siellä.

Läsnä oli myös heidän poliittinen henkilökuntansa. Monet edustajat oikeiston, keskustan ja sosialidemokraattien puolueista parveilivat kansanjoukon seassa. Samaan aikaan kenraalit, jotka tekivät uraa palvellen Natoa ja jotka kutsuivat Skopjea simpanssien maaksi, olivat siellä ja näyttivät siten oman aatemaailmansa.

Makedonian nimikiistaan ei tule ratkaisua ellei ymmärretä, että kansoja ei erota toisistaan mikään, päinvastoin. Ystävyys, solidaarisuus, kulttuuri ja rauhanomainen yhteiselo on mahdollista. Toinen ratkaisu on sota, muiden sota, joka palvelee harvoja ja harvainvaltaa.
Nimi on maantieteellinen määritelmä, ilman ajatuksia rajojen siirroista, maiden laajennuksista kansallismielisyyden nimissä, ilman vaatimuksia perustuslain muuttamisista. Rajat tulee turvata ja vahvistaa kansainvälisin sopimuksin. Tämä on ollut selkeästi ja johdonmukaisesti jo 1990 luvulta Kreikan kommunistisen puolueen (KKE) kanta.

KKE sanoo julistuksessaan: ” Balkanin tuhopolttajat EU ja NATO eivät halua ratkaisua nimikiistalle kansojen hyväksi! KKE kutsuu kreikkalaisia, jotka ovat aidosti kiinnostuneita tapahtumista FYROM -kehityksessä hylkäämään sen ajatusmallin, jolla jaetaan kansoja ja jota tarjoavat sekä hallitus että muut voimat, jotka panostavat nationalismiin ja viljelevät irridentismiä. On nähtävä metsä puilta”.

Nimikiistaan ratkaisua ei voi löytyä Naton sateenvarjon alta. (TKS/ Kaisa Laine)

Työkansan Sanomat 3/2018

Balkanin tuhopolttajat NATO ja EU

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *