Briljanttikäsi on Leonid Gaidain ohjaama neuvostoliittolainen komediaelokuva vuodelta 1969. Sen pääosaa esittävät Neuvostoliiton kuuluisin koomikko Juri Nikulin (virkamies Semjon Semjonovitšin roolissa), Andrei Mironov (”kreivi” Gennadin eli Gešan roolissa) ja Anatoli Papanov (Ljolik, Gešan rikostoverin roolissa).

Semjon Semjonovitš on lähdössä risteilylle Istanbuliin ja tutustuu laivassa kiiltäväpukuiseen ja liukasliikkeiseen Gešaan, muttei tiedä, että ”kreivi” on matkalla salakuljetuksen takia. Kun Semjon Semjonovitš kaatuu maahan Istanbulissa ollessaan ja menee tajuttomaksi apteekin vieressä, turkkilaisroistot paketoivat Semjonin käsikipsiin timantteja ja kolikoita.

Matkalla takaisin Neuvostoliittoon Semjon Semjonovitš ymmärtää, että jotain on vinossa ja keskustelee asiasta laivan kapteenin kanssa. Kapteeni suosittelee Semjonille, että hänen pitää jatkaa elämäänsä normaalisti ja neuvostoliittolainen poliisi ottaa kiinni pian todelliset salakuljettajat. Semjonin apu miliiseille on ratkaisevaa.

Elokuva kuvattiin Brežnevin aikana. Neuvostoliiton hallitus oli jo vuonna 1961 kääntynyt kotikapitalismiin ja porvaristo oli vähitellen kasvamassa. Geša on revisionistisen porvariston edustaja, joka haluaa ansaita rahaa pimeästi ja pitää ortodoksista uskontoa elämän ensimmäisenä arvona.

Semjon Semjonovitš on puolestaan aito neuvostoliittolainen työntekijä, joka uskoo dialektiseen materialismiin ja luottaa valtion instituutioihin.

Vaikka Semjon on elokuvassa kömpelön käytöksen mies, onnistuu hän riisumaan naamion pois Gešalta ja hänen rikostoveriltaan. Näin työväenluokka voittaa revisionistisen porvariston.

Anton Punainen

 

Työkansan Sanomat 8/2018

Tilaa Työkansan sanomat, vuosikerta (14 nroa) 35 €. Puhelin: 0442394197,  Sähköposti: ktp@ktpkom.fi Seuraava numero ilmestyy kesätauon jälkeen 24.8.  

Briljanttikäsi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *