Britannia erosi Euroopan unionista

Britannian ero EU:sta toteutui virallisesti vuosien jarrutuksen jälkeen 1.2.2020. Britannia liittyi 1.1.1973 EU:hun, silloin vielä nimellä EY, ja maassa järjestettiin vasta kaksi vuotta myöhemmin liittymistä kannattanut kansanäänestys. 

Yli 40 vuotta EU-jäsenyyttä kypsytti kuitenkin britit uuteen kansanäänestykseen, joka järjestettiin 23.6.2016. EU:sta eroamien voitti äänestyksessä ja ns. brexitin käytännön toteutus alkoi.

Britannian ensimmäisen EU-kansanäänestyksen järjestäminen 1975 unioniin liittymisestä oli jarrutuksen ja EU-propagandan sävyttämä. Samaa on sanottava myös toisesta EU-kansanäänestyksestä, jossa päädyttiin unionista eroon.

Kovin taistelu käytiin kuitenkin 2016 kesästä 2019 syksyyn Britannian parlamentissa. Brexitin toteutusta vastustavat maan unionistit ja EU:n johto käyttivät kaikki mahdolliset keinot EU-eron estämiseksi. Yritettiin uutta kansanäänestystä, kiristettiin brittejä ja kikkailtiin lakitulkinnoilla. Osaa tuosta parlamentin näytelmästä voitiin seurata myös Suomen mediasta, joka oli asettunut brexitiä vastaan.

Jarrutus loppui vasta 12.12.2019 järjestettyihin uusiin parlamenttivaaleihin Britanniassa ja maan parlamentti hyväksyi viimein tämän vuoden tammikuussa EU-eroon liittyvät lait,

Erosopimus hyväksyttiin 29.1.2019 myös Brysselin parlamentissa ja sen toteuttamiseen on nyt aikaa tämän vuoden loppuun.  Nähtäväksi jää, jatkuuko EU:n jarrutus ja miten sen kostoyritykset onnistuvat.

Britannian työtätekevien luokkataistelu ei tule päättymään. Luokkaerot ovat maailmanlaajuisesti kärjistymässä ja sama kehitys tulee jatkumaan EU:n ulkopuolellakin.

Työkansan Sanomat 2/2020

Britannia erosi Euroopan unionista
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *