Britanniassa uusi pääministeri – tapahtuuko Brexit?

Britannia äänesti 23.6.2016 Brexitin eli EU:sta eron puolesta. Eron määräpäivä oli jo 29.3.2019, mutta sitä ollaan myöhemmin siirretty. Viivyttelystä johtuen britit joutuivat osallistumaan vielä toukokuun eurovaaleihin ja vielä jokin aika sitten on ehdotettu jopa uutta kansanäänestystä. Selvästi EU-myönteiset kapitaliset tahot eivät halua nopeaa ja mutkatonta Brexitiä.

Jos Britannia eroaa EU:sta, tulee se unionille kalliiksi sekä taloudellisesti että poliittisesti. Ja mikä pahinta se voi rohkaista muitakin maita lähtemään.

Kapitalistinen media niin Britanniassa, Suomessa kuin muuallakin EU:ssa hyökkää Brexitiä vastaan. Britannian uutta pääministeriä, Brexit-myönteistä Boris Johnsonia, kuvataan Ylen toimesta lähinnä pölvästiksi. Katsojalle ei pitäisi jäädä epäselväksi kumpaa puolta Yle tässä asiassa edustaa.

Toteutuuko Brexit siis lopulta? Asiasta äänestettiin ja pääministerikin on nyt asian kannalla. Vastarinta kapitalististen poliitikkojen ja median taholta on kuitenkin kova. Brexitin kannattajat eivät pidä voittoaan varmana vaan kampanjoivat vielä toukokuun vaaleissa vaikka kansanäänestys voitettiin jo vuosia sitten. Kansalaisia pelotellaan mahdollisilla taloudellisilla ongelmilla, jos Brexit lopulta toteutuu. Epäilemättä EU tuleekin kohtelemaan Britanniaa epäedullisesti eron jälkeen.

Ketkä sitten ovat EU-eron kannalla ja ketkä vastaan? Eroa vastustavat tietysti suuret kapitalistit, pankit, monikansalliset yhtiöt jne. Erosta hyötyisivät työväenluokka, pikkuporvarit ja myös jotkin kotimaiset yritykset, jotka eivät tahdo ulkomaisia kilpailijoita.

Brexitin nokkamiehiksi ovat nousseet kansallismielinen Nigel Farage (Brexit-puolue) ja Boris Johnson (Konservatiivi-puolue). Kumpikaan ei herätä työväenluokassa suurta luottamusta, sillä he edustavat Britannian kansallista porvaristoa. Onko heistä viemään Brexit onnistuneesti loppuun?

Selvää on, että työväenluokan on jatkuvasti pidettävä painetta yllä EU-eron puolesta eikä luotettava kansallismielisiin poliitikkoihin. Britannia voi hyvin kokea samanlaisen farssin kuin Suomi, kun perussuomalaiset menettivät kannatuksensa ja hajosivat sisäisiin riitoihin ja takinkääntöihin.

KN-KTP, Kommunistiset Nuoret

Nico Pasanen

Britanniassa uusi pääministeri – tapahtuuko Brexit?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *