EU-maissa lakkoja, mielenosoituksia ja mellakoita

Suuret lakot ja mielenosoitukset ravistelevat EU-maiden teollisuusalueita, liikennettä ja kaupunkeja. Osa lakoista on laajentunut tuotantolaitosten valtaukseksi ja mielenosoitukset mellakoinniksi. Näin on käynyt mm. Ranskassa ja erityisesti maan pääkaupungissa Pariisissa.

Osa Ranskan lakkolaisten ja mielenosoittajien vaatimuksista on onnistuttu ajamaan läpi joukkovoimalla, vaikka joukoilla ei ollut järjestynyttä johtoa ja kapitalisteja kaatavaa tavoitetta. Ranskan oikeistohallitus ja presidentti Macron taipuivat luopumaan polttoaineiden hinnankorotuksista, nostamaan minimipalkkoja ja vetämään pois esityksen eläkeläisten verotuksen kiristämisestä.

Porvarimedian ”mellakkauutisoinnissa” on jäänyt vähemmälle ranskalaisten mielenosoittajien kovimmat poliittiset vaatimukset; Ranska irti EU:sta ja NATOsta, presidentti Macron ja hallitus on erotettava. Näitä ja toimeentulon parantamista vaativat mielenosoittajat saivat vastaansa pamppua, kyynelkaasua ja aseistettuja panssariajoneuvoja.

Ranska ja Pariisi eivät ole yksin kuohuvassa Euroopassa.  Lakot ja mielenosoitukset ovat näkyneet ja kuuluneet monessa muussakin EU-maassa. Työväenluokan kapitalismin vastainen viha ja oikeistohallituksille esitetyt vaatimukset ovat tulleet tutuiksi mm. Kreikassa ja Ateenassa, Italiassa ja Roomassa, Espanjassa ja Madridissa, Belgiassa ja Brysselissä.

EU-maissa näkyvä työväenluokan uusi nousu osuu samaan aikaan Britannian EU-eron kanssa. Ero tapahtuu jo kolmen kuukauden kuluttua vaikka EU:n horjuva johto yrittää pitää Britanniasta kynsin hampain kiinni, sillä maa on EU:n suuri nettomaksaja ja sotilasmahti.

Työkansan Sanomat 14/2018

EU-maissa lakkoja, mielenosoituksia ja mellakoita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *