FARC jatkaa sissitoimintaa Kolumbiassa

”Niin kauan kun on valmiutta taisteluun on toivoa voitosta on manifestin viesti, jonka Ivan Marquez julkaisi elokuun lopulla. Sillä julistettiin uuden sissiorganisaation perustaminen, jolla on sama nimi kuin vanhalla organisaatiolla FARC:lla ja joka on sen jatko.

Sissiorganisaatio koostuu taistelijoista, jotka näkevät Kolumbian hallituksen rikkoneen marraskuussa 2016 FARC – EP:n kanssa allekirjoitettua rauhansopimusta. ”Suurin virheemme oli, että luovutimme aseemme”, sanoo Marquez. Hän puhuu ”petetystä rauhasta”.

Manifestissa todetaan, että ”aseellinen taistelu jatkuu, koska olemme pakotettuja tarttumaan aseisiin”, ja se on ”vastaus valtion tekemälle Havannan sopimuksen rikkomiselle ja kansan pettämiselle. Kolumbian taistelu on tavallisten ihmisten puolesta taistelua – he ovat unohdettuja, ilman oikeudenmukaista elämää”. Ja että ”Kapinaa ei ole voitettu, joten jatkamme Manuelin (FARC:n historiallinen johtaja) ja Bolivarin perintöä sosiaalisiin ja poliittisiin muutoksiin. Haemme yhteistyötä pienempien kansallisen vapautusarmeijajoukkojen kanssa, jotka eivät ole luovuttaneet taistelua”.

FARC eli Yleinen vallankumouksellinen vaihtoehtovoima (esp. Fuerzas Alternativas Revolucionarias del Común) on kolumbialaisen sissiliikkeen FARC:n syksyllä 2017 perustama puolue. Vuonna 2016 marraskuussa oli allekirjoitettu valtion ja sissiarmeijan välillä ns. rauhansopimus, josta neuvottelut käytiin Kuuban Havannassa neljän vuoden ajan Kolumbian valtion ja FARC-sissiarmeijan välillä. Kolmen vuoden aikana   ”rauhansopimuksen” allekirjoittamisesta yli 130 entistä sissitaistelijaa on murhattu ja 500 muuta; puolueen jäsentä, ammattiyhdistysaktivistia ja ihmisoikeusaktivistia on tapettu. Heistä viimeisin on 25-vuotias Anderson Perez Osorio.

Kolumbian Kommunistinen Puolue ja FARC tuomitsevat tuon rikollisen toiminnan ja vaativat konservatiivista Ivan Douken hallitusta ryhtymään toimiin tukahduttaakseen puolisotilaalliset joukot, jotka tosiasiallisesti toimivat porvarillisen valtion tuella ja siunauksella.

Monet maan ihmisoikeusjärjestöt varoittavat ja ilmaisevat huolensa siitä, että 1980- ja 1990-luvun kansanmurha ei toistuisi. Tuolloin puolisotilaalliset joukot ja armeija teloittivat yli 5 000 Isänmaallisen Rintaman (sen olivat perustaneet FARC-EP yhdessä Kolumbian Kommunistisen Puolueen kanssa) jäsentä, mukaan lukien kaksi presidenttiehdokasta.

Kaisa Laine/TKS

FARC jatkaa sissitoimintaa Kolumbiassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *