Helvetti on toinen ihminen

”Helvetti ovat Toiset” sanoo Jean-Paul Sartre (Suljetut ovet).

”Siirtolaiset ovat muukalaisia, jotka eivät oikein viihdy yksinään, Juksu sanoi. Siksi he kerääntyvät yhteen kuin muurahaiset ja riitelevät keskenään.” (Tove JanssonMuumipapan urotyöt)

”Täälläolo on itsessään olemuksellisesti kanssaolemista.” (Martin HeideggerOleminen ja aika)

Nämä ajatukset löytyvät Jukka Laajarinteen kirjasta Muumit ja olemisen arvoitus luvun ”Toisinaan hankalat perheet” alusta.

Ihminen sosiaalistuu ihmiseksi yhteydessä toisiin ihmisiin. Susien kasvattamista lapsista tulee susia, vaikka he olisivat syntyjään hemuleita.

Ihmisen yhdessäolo on aina huolehtimista. Se on toisiin ihmisiin reagoimista ja toisista välittämistä. Aivan kuten ihmisistä voi huolehtia ja heidän puolestaan voi huolehtia, voi myös esineistä tai niiden puolesta huolehtia.

Joskus huolehtimista voi olla myös silleen jättäminen. Silti yksinäisyyteenkään ei voi vetäytyä ilman Toista.

Yhdessäolon moninaiset muodot voivatkin löytyä siitä, että ihminen oppii kuuntelemaan muita ja että hän oppii kuuntelemaan itseään.

Kun maailmassa globalisaation myötä erilaiset ihmiset entistä useammin joutuvat kohtaamaan tuntemattomia, olisi kohtuullista, että jokainen pitäisi itsensä avoimena myös yksinäisyydessä.

”Ideologiset aitaukset ovat vaarallisia, kuten myös eräs kummitustalo-teatterin alkuperäisistä asukkaista voi kertoa. Teatterirotta Emma on joskus ollut naimissa näyttämömestari Vilijannen kanssa, mutta nyt tätä ei näy missään.

– Missä Emman mies nyt on? Muumipeikon äiti kysyi.

– Hän on kuollut, Emma vastasi arvokkaasti. Hän sai rautaesiripun päähänsä ja molemmat menivät nuuskaksi.”

Vielä paljon monimutkaisemmalta näyttää nyt käynnissä oleva sekoilu suomalaislasten tuomiseksi Suomeen al-Holin leiriltä. 

Ensin julkisuuteen tuli tieto, että ulkoministeri Pekka Haavisto olisi laittanut kanslianeuvos Pekka Tuomiston tuomaan suomalaislapsia virkavastuulla Suomeen.

Myöhemmin kävi ilmi, että tämä ei olisi käynyt syyrialaisviranomaisille.

Helsingin Sanomien (5.12.) mukaan suojelupoliisi pitää lasten tuomista Suomeen turvallisuusriskinä, koska he ovat oleilleet vuosia Isisin ”kalifaatissa” ja heidän isänsä ovat olleet aktiivisesti mukana jihadisti-liikkeessä.

Oikeuskanslerin Tuomas Pöystin mielestä lapset ovat oikeutettuja palaamaan Suomeen, koska he ovat syyttömiä ja lapsen oikeuksien sopimus ja perustuslaki  velvoittavat Suomea.

Näin asiaa on ajettu edes takaisin viranomaiselta toiselle jopa anteeksipyyntöjen kera. 

Mutta tärkein on unohtunut. Kukaan ei tunnu edes tietävän keitä lapset ovat tai saatikka, missä he ovat.

(Jukka Laajarinne, Muumit ja olemisen arvoitus, Atena Kustannus Oy 2011)

Työkansan Sanomat 14/2019

Kaija Olin-Arvola

Helvetti on toinen ihminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *