Irtisanomiset ja lomautukset leviävät ympäri  Suomea

Kesä ja syksyn alku on ollut lisääntyvien yt-neuvottelujen, irtisanomisten ja lomautusten aikaa. Huono kehitys on levinnyt yksityisten yhtiöiden ohella nyt myös julkiselle sektorille. Kaikki kertoo kapitalistisen taantuman lähenemisestä. Edessä saattaa olla 2008 taantumaakin pahempi talousromahdus.

Yt-neuvottelut ja niistä tiedottaminen koskee vain yli 20 työntekijän yrityksiä. Siksi työpaikkojen alasajosta ei voi saada todellista tietoa, sillä kaikista Suomen yrityksistä 90 prosentissa on alle 10 työntekijää.

Elokuun ja alkusyksyn suurimpia yt-neuvottelujen, irtisanomisten ja lomautusten ilmoittajia ovat  mm. Valmet Automative/Uudenkaupungin autotehtaat, Nokian Renkaat, SSAB, Wallac, Voimatel, Stora Enso/sahat, Heinolan sahakoneet, Raute, Medirize, Sandvik, Finn-Power, UPM Pellos, Paroc, Nordkalk ja OP Ryhmä.

Julkisella sektorilla on käynnistetty tai käyty irtisanomisiin johtaneita yt-neuvotteluja vaikka monilla aloilla kerrotaan työvoimapulasta. Näin on tapahtunut mm. useissa sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymissä, suurissa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa.

Julkisalan järjestö JUKOn mukaan tuoreita esimerkkejä yt-neuvotteluista on useita. Sen tiedotteessa kerrotaan seuraavista henkilöstön vähennyksistä:

– Essote Etelä-Savossa aloittaa yt-neuvottelut keskiviikkona 4.9. Kuntayhtymä pyrkii vähentämään hallinto- ja tukipalveluista noin 50 henkilötyövuotta ja kustannuksia muualta organisaatiosta noin yhdeksän miljoonaa euroa.

– Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä käynnisti elokuussa yt-neuvottelut, joissa se hakee 15 miljoonan euron vuotuisia ja pysyviä kustannussäästöjä ensi vuodesta alkaen. Henkilöstön vähennystarpeen arvioidaan olevan 250 henkilötyövuotta.

– Kymenlaakson Kymsote-yhtymän heinäkuussa päättyneissä yt-neuvotteluissa henkilöstön vähentämistarpeeksi arvioitiin 429 henkilöä, joista noin 110 on irtisanomisuhan alla.

Työkansan Sanomat 10/2019

Irtisanomiset ja lomautukset leviävät ympäri Suomea

Hakutulokset “Irtisanomiset ja lomautukset leviävät ympäri Suomea

  • 15.9.2019 12:14:sta
    Permalink

    Aivan oikein,tämä on vasta alkua,myös kunnat tekevät tänä vuonna negatiivisia tuloksia, joka johtaa mahdollisesti henkilöstön vähentämiseen sekä säästöjen etsimiseen kaikista menoista.Tämä taas puree niihin kotimarkkinoilla toimiviin yrityksiin jotka myyvät tuotteitaan tai palveluitaan kunnille.
    Yritys jossa itse työskentelen toimii lähes kokonaan myymällä tuotteitaan ulkomaille.Tilauskanta on normalisoitunut 2010-luvun keskiarvoon,mutta laskenut vuoden takaisesta n.30%.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *