Työväestö ahertaa pienillä palkoilla – pörssiyhtiöt jakavat lisää miljardeja omistajilleen.

Yritykset ovat kuluvan vuoden aikana irtisanoneet Suomessa tuhansia työntekijöitään. Tätäkin suurempi määrä on ollut yt-neuvottelujen piinassa. Suurimpia irtisanojia ja työpaikkojen hävittäjiä ovat olleet Nokia, Tuko Logistics, HKScan, General Electric, YIT, Antell, Nordea ja Ilmarinen.

Irtisanomiset ja yt-neuvottelut ovat jatkuneet marraskuun aikana. Pankkikonserni OP lopettaa 700 työtehtävää ja satoja työntekijöitä odottaa irtisanominen. Ravintoalalla toimiva Restamax irtisanoo 200 työntekijää ja kymmeniä osa-aikaistetaan. Hissiyhtiö Kone aloittaa yt-neuvottelut ja ne koskevat yli 500 työntekijää.

Kapitalistien EK:n tutkimuslaitos Etla on tilastoinut tämän vuoden aikana syntyneiden työpaikkojen nettolisäykseksi yli 20 000. Luku voi pitää paikkansa, mutta yhä suurempi osa niistä on pätkätyöpaikkoja ja yhä pienempi osa kokoaikaista työtä. Ne alkavat olla jo kortilla.

Danske Bankin ennusteen mukaan suomalaisten pörssiyhtiöiden yhteenlasketut osingot kasvavat ensi keväänä uuteen ennätykseen Pankki arvio, että pörssiyhtiöt maksavat ensi keväänä 2017 tuloksistaan osinkoja yhteensä lähes 13 miljardia euroa. Siinä on vuoteen 2016 verrattuna kasvua yli 5%.

Sipilän hallituksen oikeistopolitiikalla on seurauksena; työntekijöitä kiristetään, kapitalistit ja pääoma saavat suuria voittoja.

Työkansan Sanomat 13/2018

Irtisanomiset jatkuvat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *