Irtisanomiset lisääntyvät – julkiset alat nyt vuorossa!

Yt-neuvottelut, irtisanomiset ja lomautukset ovat jatkuneet tauotta myös lokakuussa. Kymmenet yhtiöt ovat ajaneet alas työpaikkoja ja komentaneet työntekijöitään kilometritehtaalle, työvoimatoimistojen asiakkaiksi. Työn antama taloudellinen turva ja sosiaaliset suhteet ovat katkolla jo julkisilla aloillakin, sillä tuhansia työpaikkoja on häviämässä ympäri Suomea.

Lokakuussa yhtiöiden aloittamat yt-neuvottelut ja irtisanomiset ovat jatkoa jo viime keväänä alkaneelle taantuman valmistelulle. Nyt kun Yhdysvaltojen, EU:n ja ennen muuta sen jäsenmaa Saksan teollisuustuotanto on vajoamassa kymmenen vuoden takaiselle tasolla on Suomenkin talous pian samassa kuopassa.

Lokakuun irtisanojayhtiöitä ovat mm. Stora Enso, Grano, ATA Gears, Sandvik, Sinuhe, Lahti Precision, OP Ryhmä, Oras, Glaston, Wärtsilä, Paroc, Amcor, Luvian Saha, F-Secure, Rovio ja Lantmännen.

Julkisten alojen massiiviset yt-neuvottelut ja niitä seuranneet irtisanomiset alkoivat lisääntyä kuluvan vuoden alkupuolella. Jo viidesosassa Suomen kunnista on käynnistetty hankkeet henkilöstön vähentämiseksi. Sama toistuu myös kaikissa kuntayhtymissä, sairaanhoitopiireissä ja jopa suurissa terveyskeskuksissa.

Lokakuussa yt-neuvotteluista ja irtisanomisista ovat kertoneet Etelä-Savon sotekuntayhtymä Essote, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote, Kainuun sote, Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelut Soite, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.

Rinteen johtama viiden puolueen hallitus on luvannut parantaa terveydenhoitoa tuhansien uusien lääkärien ja hoitajien lisäyksellä. Lupaus liittyy uudelleen henkiin herätettyyn sote-uudistukseen. Miten tämä on mahdollista kun samaan aikaan hoitohenkilöstöä vähennetään?

Julkisten alojen henkilöstövähennysten ainut peruste on rahan puute. Kunnat syyttävät siitä hallitusten leikkauspolitiikkaa. Hallitukset, myös tämä Rinteen hallitus, syyttävät kuntia tuhlailusta. Tässä voisi todeta, musta kylki kummallakin.

Oikeistopolitiikka on sellaista, että hallitus hyväksyi äskettäin uusien hävittäjäkoneiden ja sotalaivojen ostamiseen 3,1 miljardia euroa lisärahaa. Sitä ei käytetä vaikeuksissa olevien kuntien ja kansalaisten terveydenhoidon tarpeisiin. Onko niin, että koko maan asuttuna pitäminen on toisarvoista, sotavalmistelut kaiken muun yläpuolella?

Työkansan Sanomat 12/2019

Irtisanomiset lisääntyvät – julkiset alat nyt vuorossa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *