Ukrainassa järjestettiin viime sunnuntaina presidentinvaalien toinen kierros. Sotalordi, miljardööri ja korruptoitunut  Petro Porošenko sai lähteä, kun tilalle äänestettiin koomikko Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyi sai annetuista äänistä yli 70%, Porošenkoa äänesti vain reilu viidennes äänioikeutetuista. Vaaliin osallistuminen estettiin kaikilta Itä-Ukrainassa ja Venäjällä asuvilta. Näin miljoonat ukrainalaiset eivät voineet äänestää.

Ukrainan hajoaminen ja kaikki laittomuudet ovat seurausta vuoden 2014 Kiovan vallankaappauksesta. Sen  järjestäjänä ja rahoittajana hääräsivät USA, EU ja Nato. Kaappauksen ensimmäisiä seurauksia olivat parlamentin hajottaminen, oikeiston ja natsien valtaannousu, sisällissodan aloittaminen sekä kommunistien ja ammattiliittojen toiminnan kieltäminen.

Pian nähdään pystyykö Zelenskyi lupauksensa mukaan lopettamaan Ukrainan sisällissodan, palauttamaan venäjänkielisen vähemmistön oikeudet, kansanvaltaisen hallinnon sekä kommunistien lailliset järjestäytymis- ja toimintamahdollisuudet.

Vastaanpanijoita on lännessä ja epäilijöitä idässä.

TKS/Rauno Lintunen

Jatkuuko Ukrainan alamäki?

Hakutulokset “Jatkuuko Ukrainan alamäki?

 • 5.5.2019 20:52:sta
  Permalink

  Kiitos lyhyestä ja ytimekkäästä artikkelista.
  Kävin Kiovassa ja yllätyin nuorten ukrainalaisten venäläisvihamielisyydestä. Heillä on tietysti oikeus mielipiteeseen, mutta silmiinpistävää oli että tuosta vihasta suuri osa on uuden internet-sukupolven tietänättömyyttä historiasta. Näin suomalaiselle joka tuntee historiaa on yllättävää että osa ei edes tiennyt keitä ovat olleet Gogol, Prokofjev, Ilja Repin: Ukrainassa syntyneitä suurmiehiä joita usein virheellisesti luullaan venäläisiksi.
  Venäjän ja Ukrainan historia on sidottu toisiinsa paljon tiukemmin kuin Suomen ja Venäjän. Ja ukrainan kielikin on lähes sama kuin venäjän kieli. Näin marxilaisena opin myös ymmärtämään että nyky-Venäjälläkin on tietty asemansa marxilaisuudessa, ja se on tietyllä tavalla vasemmistolaisille tärkeämpi realiteetti kuin oikeistolle, joka elää irrallaan historiasta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *