Juha Sipilän kolmen puolueen hallituksen ohjelma jatkaa edellisen vaalikauden kokoomushallitusten oikeistopolitiikkaa. Tulonsiirto työtätekeviltä kapitalisteille ja rikkaalle jatkuu entistäkin röyhkeämpänä. Lapset, koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät maksavat ”sopeutuksen ja kestävyysvajeen” kovan hinnan.

Sipilän hallitus ajaa kuluvalla vaalikaudella valtion ja kuntien talouteen yli neljän miljardin euron leikkauksia sekä verojen ja maksujen korotuksia. Jättileikkaus ja veronkiristykset uhataan nostaa kuuteen miljardiin, ellei ay-liike suostu kapitalismin pelastamiseksi suuren rahan ja oikeiston ajamaan ”yhteiskuntasopimukseen”.

Hallitusohjelman toteutuksen lopputulos on jo ennakkoon tiedossa. Hyvinvointipalvelut romuttuvat, koulut ja koulutus rapistuvat, vanhusten hoiva heikkenee, massatyöttömyys ajaa työtätekeviä köyhyyteen ja eriarvoisuus lisääntyy.

Keskustan Sipilän, perussuomalaisten Soinin ja kokoomuksen Stubbin ohjelma ei ratkaise ainuttakaan työtätekeviä rasittavaa keskeistä ongelmaa. Eli työttömyyttä, peruspalvelujen heikentymistä, toimeentuloturvan puutteita, köyhtymistä ja epätasa-arvoa.

Hallitus ei halua ottaa kuitenkaan kaikilta. Rikkaille, hyvätuloisille ja yrityksille on päinvastoin tulossa verohelpotuksia ja uusia tukiaisia. Hallituksen ja pääministeri Sipilän vetoomus eliitille ja hyvätuloisille palkkojen alentamiseksi ja ”taloustalkoisiin” osallistumiseksi on tympeää hurskastelua.

Leikkauksista lähes puolet sosiaalietuuksia

Sosiaalietuuksien kahden miljardin euron leikkaukset muodostavat lähes puolet jo päätetyistä julkisen talouden yli neljän miljardin leikkauksista.

Etuuksien indeksikorotusten jäädyttäminen ja leikkaaminen vie vaalikauden lopussa niiden saajilta  noin 1,1  miljardia euroa. Ja vuotuisista sosiaalimenoista leikataan 860 miljoonaa.

Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta lohkaistaan 250 miljoonaa, josta jo ensi vuonna 200 miljoonaa. Ja aikaisemmin paljon mainostetusta vuorotteluvapaasta otetaan siitäkin 110 miljoonaa. Tavoitteena näyttää olevan koko vuorotteluvapaajärjestelmän lakkauttaminen.

Pienituloisille ja vähävaraisille välttämätöntä asumistukea leikataan 148 miljoonalla. Tästä raskaimman taakan kantaa vanhusväestö, sillä eläkeläisten asumistukea alennetaan yhteensä 123 miljoonalla.

Sosiaali- ja terveyspalvelut heikkenevät ja kallistuvat

Sipilän hallituksen ja hallitusohjelman yksi suurimmista hankkeista on sosiaali- ja terveydenhuollon Sote-uudistus. Sillä pyritään miljardisäästöihin ja avataan lisää tietä palvelujen yksityistämiselle.

Hallitus leikkaa jo nyt tehdyllä päätöksellä sote-palveluista noin 450 miljoonaa. Sen suora seuraus on palvelujen heikentyminen ja terveyskeskusjonojen piteneminen.

Kuntien lakisääteisiä palveluja ja vastuita karsitaan myös sadoilla miljoonilla euroilla. Samaan aikaan niiden asiakasmaksuja korotetaan. Esimerkiksi lakisääteiset sote-asiakasmaksut kallistuvat vähintään 150 miljoonalla.

Myös erilaisia terveydenhoidon korvauksia heikennetään kovalla kädellä.  Lääkekorvauksista leikataan 150 miljoonaa. Leikkuri iskee lisäksi lääkärillä ja hammaslääkärillä käyntiin sekä perhe- ja omaishoitoon.  Niillä tavoitellaan jopa 250 miljoonan menosäästöjä.

Sairaita rangaistaan vielä lisää sairauspäivärahojen indeksijäädytyksellä ja matkakorvausten pienentämisellä.

Lapsia, koululaisia ja opiskelijoita kyykytetään

Sipilän oikeistohallituksen ohjelma rankaisee monin tavoin lapsia ja lapsiperheitä. Lasten päivähoito-oikeutta rajoitetaan,  hoitomaksuja korotetaan ja lapsien ryhmäkokoja suurennetaan. Lapsilisien indeksisidonnaisuus lopetetaan ja työtätekevien kovalla taistelulla rakennettu koko lapsilisäjärjestelmä on vaarassa.

Opetuksen, tieteen ja kulttuurin leikkaukset ovat yhteensä 556 miljoonaa. Peruskoulujen luokkakoot kasvavat, opettajien ja kouluavustajien määrää karsitaan, opetustiloista tingitään ja koululaisia jalkautetaan ulkoliikuntaan.

Opiskelijoiden tulevaisuuskaan ei näytä hyvältä. Yli sata lukiota on lakkautuslistalla. Opintotukea leikataan 150 miljoonalla ja opiskelijoita painostetaan lainanottajiksi.  Ja aikuiskoulutuksen tuestakin niistetään 70 miljoonaa.

Korkeakoulut menettävät määrärahojen indeksien jäädytyksessä 115 miljoonaa.

Kenelle eduksi?

Sipilän hallituksen tulevaa politiikkaa ja hallitusohjelmaa arvioitaessa on esitettävä  kysymys, kenelle oikeistopolitiikka ja sen tavoitteet ovat haitaksi ja kenelle eduksi.

Työväenluokan ja köyhien kannalta katsottuna hallitusohjelma on vahingollinen ja lisää riistoa.  Siis haitaksi.

Omistavan luokan kannalta ohjelma on hyvä ja kasvattaa rikkaiden ja eliitin valtaa. Siis eduksi.

Ktp esitti huhtikuun eduskuntavaaleissa työväenluokan etuihin perustuvan ohjelman ja toisenlaisen leikkauslistan. Nyt se on entistäkin ajankohtaisempi.

  1. Leikataan pankkien ja  yhtiöiden voitot nostamalla yhteisöverokanta 40 prosenttiin. Lisätuloja valtiolle 2,7 miljardia euroa.
  2. Leikataan pääomavoittoja nostamalla pääomaverokanta 60 prosenttiin ja laajennetaan veropohjaa. Lisätuloja valtiolle 800 miljoonaa euroa.
  3. Palautetaan varallisuusvero ja nostetaan yli miljoonan euron perintöveroa. Lisätuloja valtiolle 300 miljoonaa euroa.
  4. Tukitaan veronkiertomahdollisuuksia, estetään korruptiota ja palautetaan asteittain veroparatiiseihin piilotettua verorahaa. Lisätuloja valtiolle 700 miljoonaa euroa.
  5. Jäädytetään yksipuolisella päätöksellä EU-maksuja. Lisätuloja valtiolle 600 miljoonaa euroa.

 

Lisäksi vielä yritysten  kela-maksun palauttaminen. Se paikkaisi oikeiston markkinoimaa ”kestävyysvajetta” noin miljardilla eurolla.

Jo näillä toimilla valtion verotulot ja kela-tase kasvaisivat yli kuudella miljardilla eurolla, budjetti olisi tasapainossa, lisävelkaa ei tarvitsisi ottaa ja kansalaisten perusturva sekä muut minimioikeudet eivät vaarantuisi.

Työkansan sanomat 8/2015

Jättileikkaus sosiaalietuuksiin, terveydenhuoltoon ja koulutukseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.