Julkisten asiakasmaksujen ulosotossa ennätysmäärä työtätekeviä

Viime vuonna julkisista palveluista määrätyistä asiakasmaksuista yli 420 000 päätyi ulosottoon. Luku perustuu Valtakunnanvoudinvirastolta saatuihin tietoihin ja asiasta tiedotti sote-alan järjestöjen kattojärjestö SOSTE. Järjestö pitää kehitystä huolestuttavana ja jopa pahana. Se kertoo työtätekevien köyhtymisestä ja velkaantumisesta.

Vuoden 2008 kapitalismin kriisin ja talouslaman jälkeen palveluiden ulosotot ovat lisääntyneet kolminkertaisesti. Huono kehitys paljastaa, että Suomessa ei ole enää kansanterveyslain edellyttämää ilmaista terveydenhuoltoa.

Työtätekevillä ja erityisesti vanhuksilla ei ole Suomessa varaa sairastaa eikä perusoikeutta riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin. SOSTEn mukaan asiakasmaksuihin tehtyjen korotusten lisäksi pienituloisten ja paljon sairastavien tilannetta ovat entisestäänkin kurjistaneet tällä vuosikymmenellä tehdyt korotukset lääkkeiden ja terveydenhuollon matkojen omavastuuosuuksiin sekä leikkaukset perusturvaetuuksiin.

Viime vuoden julkisten palvelujen sekä muut perintä- ja ulosottotiedot paljastavat työtätekevien todellisen ahdingon ja velkaantumisen. Aikuisväestöstä oli vuoden aikana perinnässä noin 13 prosenttia ja pelkästään julkisten palvelujen asiakasmaksuja ulosmitattiin lähes joka kymmenenneltä.

Huonon kehityksen pysäyttäminen edellyttää kansanterveyslain palauttamista käytäntöön, ilmaista terveydenhoitoa ja kaikista sote-suunnitelmista luopumista.

Authors

Julkisten asiakasmaksujen ulosotossa ennätysmäärä työtätekeviä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *