Kapitalismi lamassa – lomautukset ja työttömyys ennätyslukemissa

Kapitalismin kriisi johti jo viime vuonna myös Suomen talouden taantumaan. Vuoden kolmen viimeisen kuukauden aikana ennakkoon odotettu kasvu putosi prosentin miinukselle. Koronaepidemia on nyt antanut taantumalla lisävauhtia ja koko yhteiskunta on syöksymässä lamaan. Työtätekevien kannettavaksi ollaan taas kerran kasaamassa painavaa lisäkuormaa.

Suomen talous olisi ilman koronaepidemiaakin alentunut tänä vuonna 2-3 prosenttia. Nyt ennusteet liikkuvat jo kaksinumeroisissa miinusluvuissa. Tästä on seurannut ennätyksellisen nopea lomautusten ja työttömyyden kasvu. Monien arvioiden mukaan ensi syksynä ollaan tilanteessa, joka muistuttaa 1990-luvun alun lamaa.

Maalis-huhtikuun aikana alkaneet yt-neuvottelut, lomautukset ja irtisanomiset kertovat kaiken kapitalistisen järjestelmän anarkiasta ja terveydenhuollon puutteista. Huhtikuun loppussa yt-neuvottelujen piirissä tulee olemaan 500 000 työntekijää, lomautettuja 200 000 ja työttömiä yli puoli miljoonaa.

On selvä asia, ellei vastarintaa synny, että tämänkin kriisin seuraukset maksatetaan työtätekevillä ja julkisista varoista. Lomautetut ja muut työttömyyteen sysätyt jätetään pienen työttömyys- ja toimeentuloturvan varaan. Näin yhtiöiden palkanmaksua siirretään yhteiskunnan maksettavaksi.

Marinin johtama viiden puolueen hallitus ja eduskunta ovat hyväksyneet yksimielisesti tämän siirron. Vastalauseita ei ole esitetty.

Vielä kummallisempaa on, että yhtiöiden voittoihin ja osingonjakoon ei ole puututtu millään tavalla. Sen sijaan niille on päätetty jakaa takuina, muina etuina ja suorana tukena miljardeja toisensa perään.

Paljon puhuttu pien- ja yksinyrittäjien tuki, joka koskee 1-5 työntekijän yrityksiä, on hyvin pieni osa noista miljardeista euroista. Ja tuen hakemisen esteet ja ehdot ovat sellaisia, että niillä rajataan puolet pois hakijoista. Tämäkin kertoo jälleen sen, että pienyrittäjä on osa työväenluokkaa.

Kapitalismi lamassa – lomautukset ja työttömyys ennätyslukemissa
Merkitty:    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.