Katsaus Euroopan nykyisen kommunistisen liikkeen tilanteesta

Tässä kommunistien Moskovan konferenssin kunniaksi lyhyt katsaus  Euroopan marxilais-leniniläisistä kommunistisista puolueista. Katsauksessa ei ole käsitelty Venäjää, sillä se on oma juttunsa, josta kirjoitetaan erikseen jonain toisena päivänä.

Kreikka

KKE (Kommounistikó Kómma Elládas, suom. Kreikan Kommunistinen Puolue) on Euroopan suurin perinteinen marxilais-leniniläinen puolue. Viimeksi pidetyissä parlamenttivaaleissa se sai 301 632 ääntä eli 5,6% annetuista äänistä (Kreikan väestö on 10 miljoonaa). Tämä osoittaa että sillä on hyvä kannatuspohja.

KKE:llä on myös huomattava vaikutus ammattiliitoissa PAMEn kautta. Kreikkalaiset kommunistit ovat myös aktiivisia kansainvälisissä suhteissa. KKE:n aloitteesta on perustettu Euroopan Kommunistinen Aloite (European Communist Initiative), johon mm. Ktp on kuulunut viime vuodesta alkaen.

Aloitteen puolueet ovat pääasiallisesti perinteisiä marxilais-leniniläisiä puolueita. Muut kommunistiset ryhmät, jotka ovat oppositiossa KKE:tä vastaan, ovat suurelta osin maolaisia, hoxhalaisia ja trotskilaisia.

Italia

Italialaisen kommunistin Marco Rizzon ympärillä perustettiin vuonna 2009 Kommunistinen Puolue (Italia). Puolueen aate on hyvin samanlainen kuin KKE:llä ja se kuuluu myös Euroopan Kommunistiseen Aloitteeseen.

Vuoden 2018 parlamenttivaaleissa puolue sai 106 816 ääntä eli 0,33% annetuista äänistä (Italian väestö on 60 miljoonaa).  Tämän vuoden EU-vaaleissa se sai 235 467 ääntä eli 0,88%. äänistä. Se osoittaa, että puolue on ollut nousussa. Muut italialaiset kommunistiset ryhmät ovat uskollisia vanhan kommunistisen puolueen eurokommunistisele linjalle tai kuuluvat muihin aatesuuntauksiin.

Espanja

Espanjan Kansojen Kommunistinen puolue perustettiin vuonna 1988. Se suhtautuu negatiivisesti Espanjan Kommunistisen puolueen eurokommunistiseen linjaan. Puolueen vaalimenestys vuosina 2008–2016 oli 20 000 – 30 000 ääntä (Espanjan väestö on 46 miljoonaa).

Vuonna 2017 puolue hajosi kahdeksi ryhmäksi. Niiden aatteellinen erimielisyys on jäänyt vähän epäselväksi. Toinen näistä ryhmistä otti tänä vuonna nimekseen Espanjan Kommunistinen Työnväenpuolue ja liittyi Euroopan Kommunistien Aloitteeseen.

Britannia

Britanniassa tilanne on valitettavasti monimutkainen. Euroopan Kommunistisen Aloitteen jäsen on Britannian Uusi Kommunistinen puolue, joka on kuulemma myös perinteinen marxilais-leniniläinen puolue. Sen tilanne on huono. Puolueella on tosi heikko kannustus paikallisissa kommunistipiireissä ja se on alistanut itsensä kannustamaan Työväenpuolueen Jeremy Corbyniä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että puolue on kuolemassa.

Toinen brittiläinen puolue, joka ansaitsee huomion, on Iso-Britannian Kommunistinen puolue – Marxilais-Leniniläinen (CPGB-ML). Sillä on verrattain hyvä kasvu ja puolue on selvästi toiminnallinen. Viime vuoden puoluekokouksessa hyväksyttiin identiteettipolitiikan vastainen linja. Sen yhteydessä julkaistut artikkelit suhtautuvat kriittisesti seksuaalivähemmistön aktivismia vastaan. Tämä vihastutti monia ihmisiä puolueen sisällä ja ulkopuolella.

Lopuksi

On selvä, että Ktp:n pitää kannustaa suhteita kaikkiin kommunistisiin puolueisiin, jotka ovat meille läheisiä aatteellisesti ja toiminnallisesti. Niiden kanssa voimme tulevaisuudessa koordinoida taistelua kommunismin puolesta.

Tällä hetkellä Ktp:ssä keskitytään Euroopan Kommunistisen Aloitteen jäsenpuolueisiin. Aloitteeseen kuuluu tällä hetkellä yli 30 eurooppalaista kommunistista puoluetta. (TKS/Lari Miniailo)

Artikkeli Työkansan Sanomissa  8/2019

Katsaus Euroopan nykyisen kommunistisen liikkeen tilanteesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *