Tietokirjailija Matti Salminen on kirjoittanut Pentti Haanpään tarinan.

Kolmannen ja viimeisen ”Hämärän miesten kirjeen” kohde oli Isänmaallinen kansanliike IKL. (s.113)

Haanpää teki todella mielenkiintoisen havainnon. Neuvostoliiton aloittamat suomalaissukuisten heimokansojen siirrot alkoivat vasta sen jälkeen, kun Suomessa oli alettu huutaa täyttä kurkkua rajaa Uraliin. Onko tämä historiallinen totuus, siihen vastaamiseen eivät rahkeeni riitä.

Haanpää piti kuitenkin IKL:n toimintaa osittain hämäyksenä, sillä samaan aikaan kun isänmaallisuuden kilpeä pidettiin pystyssä, puutavarayhtiöt laskivat kilven suojassa metsän hinnat ja työpalkat sille tasolle, että niitä olisi nimitettävä vaivaisprosenteiksi.

”Nyt he voivat laskeskella, mitä isänmaallisuus on heille tuottanut kovassa rahassa ja sanoa, että turhaan te pojat olette pulasta puhuneet.”

Nykyisin kaikissa puolueissa peuhaavat Isämaallisen kansanliikkeen henkiset perilliset eivät väsy muistelemasta Neuvostoliitossa toteutettuja suomensukuisten kansojen siirtoja raja-alueilta kauemmas itään. Siirrot olivat raskaita niiden kohteeksi joutuneille, mutta välttämätön varotoimi odotettavissa olevan läntisten demokratioiden hyökkäyksen vaikeuttamiseksi.

Hyökkääjän on aina helppo saada samaa kieltä puhuvista ja seudun tuntevista ihmisistä oppaita ja apureita toimiinsa.

Hyvin harvat taitavat muistaa niitä edes kaukaista sukua olevia Amerikan Yhdysvaltojen japanilaisia, jotka siirrettiin Nevadan autiomaahan. Monet nääntyivät siellä kuoliaaksi. Englanti oli sodassa Saksaa vastaan ja kohtelu saksalaissukuisia kansalaisia kohtaan oli sen mukaista. Omaisuus pois ja leirille. Tällä ei kuitenkaan ole yleistä mielenkiintoa, siksi sitä ei muistella vapaassa lehdistössä.

Viljo Heikkinen

Lapinlahti

Authors

Kirjanurkka, Viljo Heikkinen: Hämärän miesten kirjeet
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *