Kirjanurkka: Kalevi Hölttä -Kansalaistoiminta. Lailliset oikeudet (Into 2013)

Kalevi Höltän kirja opastaa kansalaistoimintaan. Siinä aihetta lähestytään lakiviittauksin ja monipuolisin tapausesimerkein.

Kenen hyvänsä kansalaistoimijan tulisi heti toimintaa suunnitellessaan tuntea oikeutensa. Kansalaistoiminta-teos toimii lähteenä hyvin. Sitä lukemalla saa nopeasti käsityksen kansalaistoiminnan mahdollisuuksista ja vastauksia kysymyksiin: mitä ovat sanan-, yhdistys-, kokoontumis- ja mielenosoitusvapaus?

Kirjan esimerkkitapaukset on poimittu eri aikoina julkaistuista uutisista, tai ne perustuvat kirjoittajan vuosikymmenten saatossa ajamiin oikeusjuttuihin. Lisäksi kirjassa valotetaan laillisuusvalvojan, eduskunnan oikeusasiamiehen, ratkaisuja.

Kansalaistoiminta on vuodelta 2013, mutta se on jo klassikko. Sen ajankohtaisuutta puoltavat paitsi sananvapaudesta käytävä keskustelu myös mielenosoitusvapauden käyttäjien oikeuksiin kajoaminen uusin matkustuskiellon sisältöä koskevin pakkokeinopäätöksin.

Yhä useammat viestivät julkisesti. Siitäkö juontaa, että sanomista halutaan tiukentaa? Jopa toimittajat vaativat uutta rikosnimikettä lakiin. Heidän mielestään rikoslakiin tulisi lisätä “maalittaminen”. Sillä tarkoitetaan lehtitiedon mukaan yllyttämistä joukolla jonkun kimppuun, jonkun asettamista maalitauluksi. Maalitettaviksi kerrotaan joutuneen toimittajien ohella pakkovaltaa käyttäviä virkamiehiäkin kuten tuomareita ja poliiseja.

Kellossa ei kuitenkaan soi vain yksi ääni. Rock-muusikot ovat alkaneet penätä sananvapauden arvoa. Näin teki Eppu Normaali iltapäivälehdessä kysymällä: “ Voiko aroista aiheista, kuten maahanmuutosta ja tasa-arvosta, puhua lainkaan leimatuksi joutumatta? Mistä aiheista saa ylipäätään enää laulaa?” Taiteilijat tietävät historiasta, että sananvapaus ei ole heidän työssään ollut itsestäänselvyys. Herkkä taiteilija vaistoaa vaaran.

Mielenosoittajat ovat viime aikoina saaneet omakohtaisesti kokea uuden lainsäädännön keinovalikoiman. Pakkokeinolain nojalla päätettiin langettaa neljälle kaivostoimintaa aktiivisesti vastustaneelle matkustuskielto. Mielenosoittajat eivät saaneet mennä Kaapelinkulmalle. Liikkuminen Valkeakoskella tai Sastamalassa olisi voinut johtaa heidän vangitsemiseensa. Yksi mielenosoittaja sai tosin mennä suorinta reittiä Valkeakoskelle vanhempiensa luo.

Kansalaistoiminnasta tulisi ottaa uusintapainos, jos sitä ei enää ole kustantajan varastossa. Kansalaistoimintaan kuuluvia laillisia oikeuksia arvioidaan eri tahoilla uudelleen jatkuvalla syötöllä. Oppaan päivittämiselle on erityisen painavat ja tärkeät syyt.

Työkansan Sanomat/ Pirkko Eerola-Pilvi

Kirjanurkka: Kalevi Hölttä -Kansalaistoiminta. Lailliset oikeudet (Into 2013)

Hakutulokset “Kirjanurkka: Kalevi Hölttä -Kansalaistoiminta. Lailliset oikeudet (Into 2013)

  • 2.9.2019 09:13:sta
    Permalink

    Kalevi Höltän huoli ja ajatukset oikeuslaitoksen kyvystä hoitaa kansalaisten oikeuksista ja ilmaista mielipide on oikea. Kapitalistien toiminnasta ja rajoituksetta huolehtii joukko, joka vain pakotettuna toimii eduksemme, koska erityisesti meille mielipide on ’”tärkeä’ toiminnan muoto”! Maalittaminen on tullut populistisen politiikan aiheuttamien kansalaisiin kohdistuvasta pelotteluista ja tarkoitusperäisestään fasistisesta rasismista.
    Kautta aikain tosin on porvaristo pyrkinyt halventamaan työväen moraalia leimaamisella, kommunistit, sosialistit, ryssä, ja jopa porvariston itse aiheuttamat työttömät!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *