KKE 100 vuotta – ”Teimme historiaa, jatkamme, voitamme!”

Kreikan Kommunistinen Puolue KKE juhli 100-vuotiasta historiaansa 25. marraskuuta.  Juhlapaikkana oli Ateenassa Ystävyyden ja Rauhan Stadion, joka on rakennettu 14 500 katsojalle. Stadion täyttyi juhlapäivänä ääriään myöten.

Mukana olivat työtätekevät, pienyrittäjät, työttömät, eläkeläiset, nuoret, opiskelijat – kaikki ne, joiden ansiosta juhla muuttui vastahyökkäyksen merkinannoksi, antaen lupauksen, että taistelu jatkuu paremman tulevaisuuden – sosialismin rakentamisen puolesta.

Juhlatilaisuudessa oli läsnä myös tieteiden, taiteiden, kulttuurielämän ja urheilumaailman edustus sekä Kuuban, Venezuelan, Palestiinan, Vietnamin suurlähettiläät ja KKE:n kansanedustajat ja Kreikan kommunistikaupunginjohtajat.

Ulkomaisen vierasjoukon merkittävän osan muodosti 73 maan 91 kommunistista ja työväenpuoluetta, jotka kokoontuivat 23.-25. marraskuuta Ateenassa 20. Kansainväliseen tapaamiseensa.

KKE:n 100-vuotisjuhlan puheen piti puolueen puheenjohtaja Dimitris Kutsumbas. Hänen puheensa tiivistyi lauseeseen: ”Avasimme purjeet kohti uutta vuosisataa;  uuteen, realistiseen, tarpeelliseen maailmaan – kohti sosialismia ja kommunismia.”

Kutsumbasin puheen jälkeen kuultiin suuressa konsertissa parinkymmenen eturivin kreikkalaisen laulajan ja muusikon upea esiintyminen. Se oli läpileikkaus kreikkalaisen musiikin tärkeisiin hetkiin historiallisina vuosikymmeninä.

Artisteista olivat mukana mm. säveltäjä, muusikko Thanos Mikroutsikos, laulajat  Vasilis Lekkas, Miltos Pashalidis, Rita Antonopoulou, Jorgos Dallaras, Maria Farantouri, Manolis Mitsias, Vaggelis Papakonstantinou,  Pantelis Thalassinos ja Glykeria. (TKS/Kaisa Laine)

 

Työkansan Sanomat 14/2018

KKE 100 vuotta – ”Teimme historiaa, jatkamme, voitamme!”

3 thoughts on “KKE 100 vuotta – ”Teimme historiaa, jatkamme, voitamme!”

 • 28.12.2018 11:39:sta
  Permalink

  Kiinnostava artikkeli volyymiltaan suuren puolueen juhlasta!
  Kuitenkin olen henkilökohtaisesti ihmetellyt Kommunistisen Työväenpuolueen
  asennoitumista Kreikan puolueeseen ilman varauksia, mikä ihmettely johtuu siitä,
  että KTP ei tehtyjen päätösten nojalla tee yhteistyötä niiden puolueiden kanssa,
  jotka asettavat ehdokkaita EU:n parlamenttivaaleissa. Kreikan puolueellahan on
  jopa parlamenttipaikkoja Brysselissä.

  Vastaa
  • 29.12.2018 00:34:sta
   Permalink

   Ktp:llä ei ole yleistä päätöstä yhteistyön tekemisestä niiden puolueiden kanssa, jotka osallistuvat EU-vaaliin. Olemme kritisoineet eräitä puolueita tästä, kuten Skp:tä Suomessa. Sen sijaan emme ole kritisoineet Kreikan kommunistista puoluetta, mutta olemme kaikissa yhteyksissä ilmoittaneet itse boikotoivamme EU-vaaleja. Syy tähän erilaiseen suhtautumiseen on se, että katsomme kommunistien strategiaa ja taktiikkaa Suomen työväenluokan näkökulmasta. Suomen työväenluokan käymää luokkataistelua ei edistä EU-vaaliin osallistuminen ja Euroopan vasemmistopuolueessa toimiminen ja rahoituksen saaminen EU:lta, josta kritisoimme Skp:tä. – Sen sijaan kunnioitamme Kreikan kommunistisen puolueen itse valitsemaa linjaa puolueen omana harkintana, jota se epäilemättä tekee oman työväenluokkansa etujen näkökulmasta. Tiedämme, että Kreikan kommunistionen puolue ei toimi Euroopan vasemmistopuolueessa vaan kritisoi sitä ja EU:ta (EU:n sisältä). Muutenkin näemme seuraamalla Kreikan puolueen kannanottoja ja toimintaa, että sen linja yleensä ottaen vahvistaa kansainvälistä kommunistista liikettä.

   Vastaa
 • 29.12.2018 21:51:sta
  Permalink

  KTP:n periaateohjelmassa, osiossa: “Europan Unioni vahvistaa porvariston valtaa” sanotaan; Sosialidemokraattisten puolueiden johto ja valtaosa muun vasemmisto- sekä ay-liikkeen johtoa kannattaa voimakkaasti Euroopan unionin vallan lisäämistä ja unionin laajentumista. Syy tähän löytyy siitä, että porvarillisen sääntelypolitiikan harjalla reformistisesta työväenliikkeestä muodostui yksi kapitalistisen yhteiskunnan organisaatio. Reformisteille ainoa vaihtoehto säilyttää entinen tilanne ja antaa samalla uskottava kuva omasta politiikasta on mukautuminen konservatiiviseen oikeistopolitiikkaan. Näin ainoaksi mahdollisuudeksi nähdään voimakas Euroopan unioni, jossa sosialidemokraattien hallitsemaan Sosialistiseen internationaaliin kuuluvat puolueet ovat järjestäytyneet poliittiseksi voimaksi ja vallan haltijaksi.
  Samaan tähtäävät unionin työhön osallistuvat vasemmistopuolueet. Kaikki sanovat kannattavansa Euroopan unionia, jotta suuria pääomia voitaisiin kontrolloida. Ne eivät halua myöntää, että EU on rakennettu estämään pääomien yhteiskunnallinen valvonta ja että pääomien vallan hillitsemiseksi tarvitaan voimakas taistelukykyinen työväenliike.
  Tämä periaateohjelman osio on hyvä lähtökohta muodostettaessa yhteistyösuhteita maailman eri maissa toimivien kommunististen puolueiden ja etenkin niiden jäsenistön suuntaan.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *