Kreikan Kommunistinen Puolue KKE perustettiin marraskuussa 1918 nimellä Kreikan Sosialistinen Työväenpuolue. Perustava kokous järjestettiin Pireuksen sataman  työläisten liiton toimistossa. Paikalla oli edustajia työtätekevien yhdistyksistä ja ryhmittymistä. Tarkoituksena oli yhdistää työläisten toiminta ja marxismi. Vuonna 1924 puolue otti nimekseen Kreikan Kommunistinen Puolue.

KKE aloitti 1990-luvun alussa valtavan teoreettis-historiallisen työn. Se etsi ja jäljitti kaiken dokumentoidun tiedon historian tapahtumista ja kävi sivu sivulta ne läpi, avasi omasta maasta ja ulkomailta arkistot kaikilta vuosilta viimeistäkin muistilappua myöten, keräsi kirjattua ja kuvallista dokumenttitietoa myös jälkeenjääneiltä omaisilta.  

KKE tutki, keskusteli ja aloitti päätelmien kirjaamisen edustajakokouksensa päätösten mukaisesti. Työhön osallistua iso joukko puolueen historioitsijoita ja valistustyön tekijöitä. Tämän valtavan työsaran  tarkoitus oli muodostaa kokonaiskuva syistä ja tapahtumista, jotka johtivat sosialismin rakentamisen katkeamiseen, pääasiassa niiden kokemusten perusteella, jotka tapahtuivat Neuvostoliitossa.

Kasattiin kaikki tieto, jossa olivat voitot ja tappiot, suuret harppaukset ja taka-askeleet, virheet ja heikkoudet, mutta myös uskomaton sankaruus kaikilta 100 vuodelta. Tähän mennessä on saatu valmiiksi neljä isoa historiankirjaa – teosta, joista viimeinen julkaistiin hiljattain.

Lisäksi KKE valmisti 100-vuotishistoriansa kunniaksi juhlateoksen, jossa valtava määrä kuvia, dokumentteja ja arkistotietoa vuosilta 1918-2018. (TKS/Kaisa Laine)

Työkansan Sanomat 14/2018

KKE julkaisi 100-vuotisesta historiastaan juhlateoksen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *