Konservatiiveille vaalivoitto Britanniassa

Britanniassa käytiin 12.12.2019 parlamenttivaalit. Seuraavan päivän aamuna kävi selväksi, että Boris Johnsonin konservatiivipuolue sai selkeän enemmistön parlamentissa. Näin Johnson ei tarvitse koalitiohallitusta Britannian EU-eron loppuun viemiseksi. Lähtö unionista tapahtuu viimeistään 31.1.2020.

Vaalien tuloksena konservatiivit  saivat parlamenttiin 365, työnväenpuolue 202, Skotlannin kansallispuolue 48 ja liberaalidemokraatit 11 paikkaa. Loput paikat menivät pienemmille puolueille.

Työnväenpuolueen tappio oli historiallinen. Vaalitulos oli huonoin sitten vuoden 1983. Heti tuloksen selvittyä monet työnväenpuoleen jäsenet ovat vaatineet puolueen puheenjohtaja Jeremy Corbynin eroa. Corbyn kuitenkin sanoi, että hän lähtee puolueen johdosta vasta ensi vuonna. Tämä merkitsee sitä, että valtataistelu puolueessa jatkuu täydellä voimalla ja puolueen oikeistosiipi yrittää saada takaisin menetetyn valta-asemansa.

Kun Corbyn nousi vuonna 2015 työväenpuolueen puheenjohtajaksi, alkoi puolueeseen liittyä paljon ihmisiä joilla oli selkeä vasemmistolainen maailmankatsomus. Heitä olivat kaikenlaiset ’sosialistit, trotskilaiset, kommunistit’. Nämä ihmiset toivat puolueeseen antisionistisia ajatuksia ja puoleen oikeistosiipi yritti väittää, että he vihaavat juutalaisia ja näin heikentävät Corbynin asemaa.

Miksi työnväenpuolue hävisi muun muassa perinteisesti vasemmistolaisessa Pohjois-Englannissa konservatiiveille? Syy siihen on se, että nämä samat alueet äänestivät vuoden 2016 kansanäänestyksestä brexitin eli EU-eron puolesta. Siellä asuva työväki oli pettynyt työnväenpuolueen johdon yrityksiin peruttaa ero. 

Samaan aikaan Skotlannissa nationalistinen kansallispuolue sai oman voittonsa. Puolueen johtaja Nicola Sturgeon sanoi, että voitto antaa heille kansan mandaatin järjestää uusi äänestys itsenäisyydestä. Pääministeri Johnson sanoi kuitenkin heti, että hän ei anna äänestykselle lupaa ja ilman tätä lupaa kansanäänestys on laiton. Edessä saattaakin olla Britannian eri osien välinen taistelu.

Omassa voittopuheessaan Johnson lupasi, että Britannia eroaa nyt ilman venkoilua EU:sta. Unionin porvaristoa edustavat poliitikot  jatkavat silti samaa jarrutusta kuin aikaisemmin eli tekemällä niin, että ero EU:sta olisi mahdollisimman kivulias. Tämä malli alistaisi muut EU-maat entistäkin tiukemmin Brysselin päätöksiin.

Työkansan Sanomat 14/2019/Lari Miniailo

Konservatiiveille vaalivoitto Britanniassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *