Köyhyys ei ole vähentynyt kolmeen vuosikymmeneen

Köyhyys on lisääntynyt maailmalla 1990-luvulta lähtien. Globalisaatio ja sen mukana sodat ja lisääntynyt työvoiman riisto kuristavat suurta osaa maailman kansoista. Tästä ja äärimmäisestä köyhyydestä kertoi äskettäin työnsä jättävä YK:n erityisraportoija, kansainvälisen oikeuden tutkija ja ihmisoikeusasiantuntija Philip Alston. Hän on raportoinut virallisesti YK:lle vuodesta 2014 alkaen.

Globalisaatiota ja kansainvälisten suuryhtiöiden vallan kasvua edistäneet poliitikot, tutkijat ja pääoman omistajat ovat väittäneet nykyisen kehityksen lisäävän kaikissa maanosissa hyvinvointia ja tasa-arvoa. Väite ei pidä paikkaansa.

Todellisuudessa köyhyys ja epätasa-arvo ovat lisääntyneet, myös läntisissä teollisuusmaissa. Tilanne on hälyttävä, sillä puolet maailman ihmisistä, noin 3,5 miljardia, elää reilun viiden dollarin päivätuloilla. Köyhyys ei poistu muualla kuin tilastoissa sillä, että tuota selviytymisen dollarimäärää alennetaan vaikka puolella. Elinkustannukset kun pysyvät samoina tai nousevat.

Köyhyyden lisääntyminen on koettu myös Suomessa vaikka köyhyyden mittarina ovat muutaman dollarin sijasta mediaanitulot. Suomessa pienituloisia ja köyhiä ovat ihmiset, jotka asuvat kotitaloudessa, jonka tulot ovat alle 60 prosenttia kansallisesta mediaanitulosta.

Näin köyhyys ja syrjäytyminen koskee lähes miljoonaa suomalaista. Tämä näkyy työtätekevien velkaantumisena, sosiaalisten tukien tarpeen kasvuna ja leipäjonoissa.

Nykyisen kapitalistisen talouskriisin ja koronaepidemian aikana työttömyysluvut ja lomautukset ovat historiallisen suuria. Työttömyys  lisää vääjäämättä pienituloisuutta, mikä on suurin syy köyhyyteen. Kun harjoitettu oikeistopolitiikka vain pahentaa kriisiä ei köyhyyden vähenemistä ole näkyvissä.

Köyhyys ei ole vähentynyt kolmeen vuosikymmeneen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *