RIZOSPASTIS on Kreikan Kommunistisen Puolueen KKE:n sanomalehti. Giorgos Moraitis toimi lehden päätoimittajana vuosina 1974-91. Hän esitti vuonna 2014 puheessaan lyhyen katsauksen lehden historiasta. Julkaisemme siitä nyt otteita.

– Tulin tänne tilaisuuteen, jonka nimi on  ”40 vuotta Risospastis-lehteä”. Tullessani olin  hieman hämilläni miettien itsekseni, minne vuodet ovat menneet, miten nopeasti vierineet? Vuosissa laskien niistä ei ole kulunut 5,10 eikä 15 vaan 20 vuotta, kun olen joutunut olemaan  poliittisena vankina, kaltereiden takana ja keskitysleirisaarilla. Sillä ei ole merkitystä. Merkitystä on ainoastaan sillä, että Rizospastis-lehti, puolueen ääni on ja pysyy nuorena!

– Rizospastis-lehti  on nyt ollut 40 vuotta laillinen. Toiset lähes 40 vuotta se on toiminut  maan alla, laittomana. Muistan vuoden 1947. Olin vastarinnan sotilaana Parnassos vuorilla, kun saimme käsiimme viimeisen ns. laillisen lehden.  Niin, niin kauan maan alla. Emme ehtineet nauttia vapaudesta paljonkaan.

– Kreikan Kommunistinen Puolue nosti kunniaan taistelun vastarinnan etujoukkona, se ei hyväksynyt Trumanin dogmaa, vaan jatkoi taistelua vuorilla. Se taisteli aina työväenluokan asialla, sosialismin ja rauhan puolesta, marxismi-leninismin periaatteiden mukaan. Puolue on ollut taistelujen ja uhrauksien puolue. Ja sen rinnalla on aina kulkenut Rizospastis, väsymätön puolueen ääni, tunnuksena sirppi ja vasara. Kaikkina vaikeinakin aikoina, epäinhimillisissäkin olosuhteissa se on ollut olemassa. Me  tunsimme juntan ajan vainot nahoissamme vankiloissa, keskitysleirisaarilla, karkotettuina.

– Tullaan vuoteen  1974 ja juntan kaatumiseen. Kreikan Kommunistinen Puolue sai laillisuuden. Sen puolesta taisteltiin, kukaan eikä mikään antanut sitä meille ilmaiseksi eikä hyvästä tahdosta.

– Tuli myös tuolloin aika, kun alkoi parlamentaarinen puolue-elämä. Sen me olimme jo tyystin unohtaneet, jos en sanoisi, poistaneet taistelumme muodoista. Olimmehan eläneet vuosikymmenet maan alla, toimien sieltä käsin väsymättömästi, joutuen jatkuvasti kehittämään uusia taistelun, vastarinnan ja pelkän olemassaolon muotoja.

– Ensimmäisiä ongelmia Kreikan Kommunistisen Puolueen laillistamisen jälkeen 1974  oli se, kun  puolueen edustaja-ehdokkailla ei ollut kansalaisuutta. Sehän oli heiltä viety poliittisina vankeina ja karkotettuina. Se ratkaistiin, sekin oman taistelumme tuloksena, ja saimme kaikki takaisin kansalaisuutemme.

– Sitten alkoi myös laillisen Rizospastis-lehden toimittaminen. Alussa meitä oli kolme puolueen keskuskomitean jäsentä, lisäksi kaksi-kolme toveria kulttuuri ja muun sisällön auttamisessa. Työ oli yötäpäivää tapahtuvaa, tunteja ja uhrauksia ei mitattu. Avustajina painamisessa ja muussa paljon kaikenikäisiä tovereita. Lehden toimitukseen osallistui paljon harjoittelevia toimittajia, jotka saivat elämänsä toimittajakoulun, oppivat sen mitä kantavat vieläkin mukanaan. Monet heistä siirtyivät sittemmin porvarimedian palvelukseen, monet muistaen ja kunnioittaen noita Rizospastis-vuosia.

– Rizospastis on ollut aina puolueen ääni, tukeutunut sen keskuskomitean päätöksiin,  huolimatta vaikeuksista ja heikkouksista. Tyypillinen esimerkki oli vuosi 1991, sen kriisit. Osa puolueen jäsenistä siirtyi Synaspismos, sittemmin Syrizaksi muuttuneeseen puolueeseen. He vetivät mukanaan toimittajia Rizospastis lehdestä. Nyt, vuosikymmenien jälkeen  voimme sanoa – väärän tien valitsivat, opportunismiin uponneen tien, ja aiheuttivat paljon hallaa puolueelle.

– Mutta puolue  jatkaa väsymättömänä valitsemallaan tiellä. Me tutkimme tehtyjä valintoja, punnitsemme virheitä, opimme niistä. Jatkamme pääoman vastaista taistelua, työväenluokan, maanviljelijöiden, palkansaajien, nuorten rinnalla  ja puolella. Me jatkamme horjumattomasti rauhan ja sosialismin, kommunismin tiellä. Me jatkamme, jotta pääsisimme tästä ikeestä, jota kansamme elää, jota tarjotaan vapautena  kapitalismin nimissä ja jota tarjotaan tauotta valtamediassa.

Kaisa Laine

Kreikan kommunistien kokemuksia: Puoluelehden tärkeydestä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *