Kreikan vaalit

Kreikassa järjestettiin parlamenttivaalit 7. heinäkuuta. Kreikan kommunistinen puolue (KKE) sai 300 000 ääntä ja 5,3% äänistä sekä uudelleen 15 kansanedustajaa maan parlamenttiin. Hyvä tulos saavutettiin olosuhteissa, joissa porvarillisten puolueiden välinen riippuvuus muuttui, taantumuksellisuus  lisääntyi  ja vallalla oli pettymysten ilmapiiri. Sen ”vasemmistolaisen” SYRIZA-hallituksen kansanvastainen poliittinen linja oli kylvänyt.

Vaalituloksen varmistuttua KKE:n puheenjohtaja Dimitris Kutsumbas  esitti puolueen julkilausuman, josta alla otteita:

– Kiitämme kaikkia, jotka äänestivät  Kreikan kommunistista puoluetta ja etenkin niitä, jotka astuivat sen askeleen – tekivät tämän ensimmäistä kertaa. Kiitämme lisäksi niitä, jotka toimivat yhteistyössä KKE:n kanssa tässä vaalitaistelussa, osallistuivat sen listoihin, vaikka he aiemmin kuuluivat muihin poliittisiin virtauksiin. Tervehdimme tuhansia puolueen jäseniä, kaadereita, puolueen ja Kommunistisen Nuorisoliiton  ystäviä, jotka antoivat panoksensa  vahvistaakseen KKE:tä. 

– Kansan tyytymättömyys kohdistui vaaleissa SYRIZA-hallitukseen, joka toteutti kansanvastaista poliittista linjaa jatkaen ND-oikeiston ja PASOKin hallitusten aiempaa työtä. Kuitenkin kielteinen asia on, että osa ihmisistä kääntyi vanhojen, jo kokeiltujen kansanvastaisten valintojen, kuten ND-oikeiston puoleen. Vasemmistolaisten arvojen hyväksikäyttö ja niiden polkeminen, jopa häpäisy SYRIZA:n toimesta, passivoivat useat  vasemmistolaiset  ja vaikuttivat negatiivisesti työväenliikkeeseen. 

– KKE:n uusi parlamentin ryhmä, jonka Kreikan kansa luovutti  puolueelle, käyttää tulevina vuosina kaikkia voimiaan edistääkseen ja puolustaakseen maamme työväenluokan, kansankerrosten etuja. KKE:n ääniä käytetään huomisaamusta lähtien jokaisessa työpaikassa, naapurustossa, kouluissa ja yliopistoissa taistelujen järjestämiseksi, uusien kiristysten estämiseksi ja kaikkien kärsivien olojen helpottamiseksi. 

– Me kaikki tiedämme, että vaikeudet eivät ole loppuneet. Me kaikki ymmärrämme, että ”memorandumien  jälkeisen aikakauden” ja ”oikeudenmukaisen kehityksen” satuiluilla  ei ole mitään tekemistä kansamme arkipäivän kanssa.  

– KKE taistelee kaikilla voimillaan sekä parlamentin sisällä että ulkopuolella työntekijöiden tarpeista lähtevien vaatimusten puolesta, uutta oikeiston hallitusta vastaan. KKE:llä  on johtava rooli työväenluokan, kaikkien kansankerrosten, taistelujen järjestämisessä pääoman, EU:n ja Naton laaja-alaista hyökkäystä vastaan,​​ todellisen kumouksen valmistelemiseksi.

TKS/ Kaisa Laine

Kreikan vaalit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *