Kreikassa suuria mielenosoituksia sotapolitiikkaa vastaan

Yhdysvaltain ulkoministerin Pompeon Kreikan vierailun aikana ja Yhdysvaltain armeijan tukikohtia koskevan sopimuksen allekirjoituspäivänä järjestettiin suuria mielenosoituksia Ateenassa ja muissa Kreikan kaupungeissa. Mielenosoitusten tunnuksina olivat ”POMPEO GO HOME ”, ”Amerikkalaiset, kansojen murhaajat”, ”Kreikan varusmiehet ovat poikiamme, heillä ei mitään asia rajojemme ulkopuolelle”, ” Pois kuoleman tukikohdat Kreikasta ”, ”NATO ja EU tuottavat köyhyyttä, pakolaisia  ja sotia”.

Ateenassa mielenosoituksen järjesti ”kreikkalais-amerikkalaisen sotilastukikohtia koskevan sopimuksen  vastainen toimikunta”. Siihen kuuluu ammattiliitoja, EEDYE – Kreikan aseidenriisunnan ja rauhan puolesta järjestö, MAS opiskelijoiden järjestö, Naistenliitto ja muita kansalaisjärjestöjä. Mielenosoitukseen kutsuivat  osallistumaan myös Kreikan taisteleva ammattiliittojen järjestö  PAME ja monet muut järjestöt, jotka ovat ohjelmiensa osana hyväksyneet periaatteen imperialismin vastaisesta taistelusta.

Mielenosoitus kokoontui Ateenassa Kreikan parlamenttirakennuksen edustalla Syntagma-aukiolla, missä kuultiin puheita. Niiden jälkeen marssi kulki kohti Yhdysvaltojen suurlähetystöä. Mielenositusjoukko näytti voimansa, sillä siihen osallistui tuhansia ihmisiä.

Marssireitin varrella sijaitsee vihattu kansanmurhaaja-presidentti Trumanin patsas . Mielenosoittajat muistuttivat Trumanin veritöistä kaikkialla maailmassa ja erityisesti Kreikassa. Symbolisena eleenä patsaan päälle heitettiin punaista maalia. Mielenosoitusmarssi päätyi USA suurlähetystölle, missä raikui voimakas imperialisminvastainen huutomyrsky.

Kommunistit tuomitsevat sotilassopimuksen

Kreikan Kommunistinen Puolue KKE on tuominnut Yhdysvaltojen ja Kreikan sotilassopimuksen ja Naton laajentumisen uusille alueille. KKE:n julkilausumassa sanotaan mm:

”Sopimus muuttaa maamme Yhdysvaltojen ja Naton hyökkäysalustaksi. Se aiheuttaa suuria riskejä ihmisillemme. Sopimus palvelee Yhdysvaltojen tarkoitusta, joka on kohentaa entisestään  heidän interventioitaan itäisellä Välimerellä, Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Persianlahdella.

”Turkkia vastaan suojautuminen”, ”turvallisuuden” ja ”vakauden” kysymykset alueella ovat  peitetarina; ne kumoutuvat  päivittäin tapahtumien kehittyessä, Kreikan osallistuessa imperialistisiin kilpailuihin ja Turkin aggression lisääntyessä sen loukatessa Kyproksen  oikeuksia ja tehdessä rajaloukkauksia Egeanmerellä.

Amerikkalaiset  sytyttivät vihreän valon Turkin uudelle sotaoperaatiolle Syyrian pohjoisosassa Syyrian kansaa vastaan. Se tapahtui lähes samaan aikaan, kun he pyysivät kreikkalaisen sota-aluksen osallistumista Yhdysvaltain monikansallisiin joukkoihin Persianlahdella ja hetki sen jälkeen, kun  Pompeo poistui Ateenasta.

Kaikenlaiset  amerikkalaisen imperialismin  saavutuksien  toistajat  ovat jo paljastuneet. Kansalaisten ei pitäisi  niellä tätä syöttiä, sillä amerikkalaisten monopolien Kreikassa tekemät paljon mainostetut investoinnit ovat pelkästään sen omien etujen mukaisia, eikä niillä ole mitään tekemistä työntekijöiden etujen tai paikallisten toimijoiden tarpeiden kanssa.

Ateenassa ja kymmenissä kaupungeissa ympäri maata toteutetut laajamittaiset kansalaisten mielenosoitukset ja mobilisaatiot Pompeon vierailua, ”strategista vuoropuhelua” ja Kreikan ja Yhdysvaltojen välistä sopimusta vastaan antoivat päättäväisen vastauksen Nea Demokratia-hallitukselle ja samalla myös  Syrizan politiikalle, mikä tasasi tietä tälle kaikelle.  Tänään Syriza on hiljaa syyllisyydestään.

Taistelu jatkuu kaikkien Yhdysvaltojen tukikohtien sulkemiseksi Kreikassa ja vastustaen asevoimien osallistumista imperialistisiin operaatioihin ulkomailla. ”

Työkansan Sanomat 12/2019

Kaisa Laine

Kreikassa suuria mielenosoituksia sotapolitiikkaa vastaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *