Kreikassa suuria Naton vastaisia mielenosoituksia

Kreikan Kommunistinen Puolue KKE järjesti lokakuun 22.-23.  suuren kaksipäiväisen Nato-vastaisen tapahtumien sarjan. Niiden  teemana oli ”Nato ja sotilaalliset tukikohdat pois Kreikasta!” Kaikkialla Kreikassa kuului luja vaatimus ”Ei maata, ei merta kansojen murhaajien käyttöön!”

Pääkaupunki Ateenan lisäksi joukkokokouksia ja mielenosoitusmarsseja järjestettiin 14 muussa Kreikan kaupungissa. Useimmissa näistä kaupungeista on Naton tarpeisiin infrastruktuuria ja sotilastukikohtia. Sen on mahdollistanut Syriza-ANEL hallitus ja sen Nato-ystävällinen politiikka.

Mielenosoitusmarssien voimakkaita tunnuslauseita olivat:

– Ei maata, ei merta kansojen murhaajien käyttöön!

– Pois Nato, pois tukikohdat!

– Sotilaspoikamme ovat kansamme poikia, ei heitä rajojemme ulkopuolelle!

– Naapurikansat eivät ole vihollisiamme, niitä ovat Naton imperialistit!

– Yksi on vihollisemme – imperialismi!

– Yksi vuosisata taisteluja ja uhrauksia, KKE eturintamassa!

Ateenassa mielenosoitus järjestettiin Kreikan puolustusministeriön edessä. Tilaisuudessa puhui KKE:n puheenjohtaja Dimitris Kutsumbas. Puheen jälkeen  marssittiin Yhdysvaltojen suurlähetystölle.     

Otteita Kutsumbasin puheesta:

– He ovat mustanneet Kreikan sotilastukikohdilla. Kreetalla Soudan tukikohdalla on ollut keskeinen rooli sodissa ja interventioissa Libyassa, Syyriassa, yleisemmin kaakkoisen Välimeren ja Pohjois-Afrikan alueilla. Larissan tukikohtaa voimistetaan vakoilu ja murhakoneiden pesäpaikkana. Araxos-tukikohtaan aiotaan siirtää Naton ”erityisiä aseita”, kansankielellä ydinase-ydinkärkiä. Alexandroupolis-satamaan on tarkoitus luoda Yhdysvaltojen elektronisen sodankäynnin perusta Naton valvoa Bosporin salmea ja Mustanmeren aluetta.

– Kreikka osallistuu Naton sotaharjoituksiin, kuten «Trident Junctures» 25. lokakuuta Pohjois-Euroopan kärjessä Venäjän rajan läheisyydessä. Hallitus uudistaa sotilaallis- poliittis- taloudellisia suhteita Israeliin, maahan, joka murhaa palestiinalaisia. Yritetään viljellä käsitystä kansoille, että  erilaisilla kolmenvälisillä kaavamaisilla yhteistyön muodostelmilla olisimme muka enemmän turvassa, kuten Israel, Kypros, Egypti yhteenliittymillä.

– Todellisuudessa tietysti tapahtuu päinvastainen: jokainen sellainen liike, joka palvelee ulkomaisia ​​intressejä, niissä maa ja kansa  kietoutuu syvemmälle imperialististen vastakkainasettelujen ja sotien vaaraan. Syriza-ANEL hallituksen ja muiden porvarillisten puolueiden harhaanjohtavien  julistusten mukaan tukikohdat ovat ”tae turvallisuudesta ja rauhasta alueella”.

Ei ole olemassa suurempaa valhetta. Tukikohdat ovat sodan perusta, ne syytävät tulta ja kylvävät  kuolemaa kansojen kustannuksella. Rauhan puolesta taistelu liittyy johdonmukaisesti ja erottamattomasti kapitalistisen barbaarisuuden kaatamiseen.

KKE ja KNE työväenluokan rinnalla

KKE ja Kreikan kommunistinen nuorisoliitto KNE jatkavat taistelua työväenluokan, vähävaraisten kansankerrosten ja nuorison rinnalla ja vaativat:

– Ei Kreikan maaperän ja merien luovuttamista imperialistien käyttöön.

– On suljettava  kaikki vieraan vallan tukikohdat Kreikassa.

– Kreikan sotilaat takaisin palvelemasta rajojemme ulkopuolella.

– Kreikan armeijan ei pidä osallistua imperialistisiin tehtäviin ulkomailla.

– On vahvistettava irtaantumisvaatimusta NATOsta ja EU:sta.

– Vahvistetaan kansojen yhteistä taistelua ja solidaarisuutta imperialistisia sotia vastaan ja sitä järjestelmää vastaan, joka synnyttää sen.

– On tarpeellista vahvistaa antimonopoli-antikapitalistista taistelua jatkuvasti, päivittäin, voimakkaammin.

KKE korostaa, että  voimasuhteiden muutos työväenluokan hyväksi voi ja täytyy muuttua kansamme taistelun ja muiden kansojen taistelun avulla. Tämä voidaan tehdä päivittäin taistelussa, joka tapahtuu  ammattiliittojen toiminnalla, kamppaillulla työpaikoilla, kaduilla.

– KKE tekee aloitteita kommunistien ja työväenpuolueiden taistelun koordinoimiseksi. Se tukee  sodan- ja imperialisminvastaisten liikkeiden taistelua ja 23.-25.11. lopulla KKE isännöi Kommunististen ja Työväenpuolueiden 20. kansainvälisestä kokouksesta Ateenassa.

Johdonmukainen taistelu rauhan ja veljeyden puolesta on erottamattomasti taistelua kapitalistisen julmuuden kaatamiseksi, tavoitteena rakentaa sosialismia, niin että ihmiset voivat elää rauhassa, nauttia rikkauksista, joita he tuottavat.

Me voitamme, kuljemme eteenpäin! Meitä on monta, meitä tulee enemmän! (TKS/Kaisa Laine)   

Työkansan Sanomat 13/2018

Kreikassa suuria Naton vastaisia mielenosoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *