Ktp esittää vaalilain väliaikaista muutosta

Puoluelain mukaan rekisteröity puolue on erityisasemassa julkisten vaalien kuten eduskunta- ja kuntavaalien ehdokasasettelussa. Rekisteröity puolue voi asettaa ehdokkaita koko maassa, kun yksityisille kansalaisille ja heidän yhteisöilleen vaalien ehdokasasettelu voi tapahtua vain valitsijayhdistyksen kautta kussakin vaalipiirissä erikseen.

Keskeisesti tämän vuoksi Kommunistinen Työväenpuolue (Ktp) käynnisti viime vuoden marraskuussa kannattajakorttien keräämisen puolueen rekisteröintiä varten. Ktp on työväenluokan vallankumouksellinen puolue, mutta se haluaa toimia työläisten edustajana kaikilla Suomen alueilla myös eduskunta- ja kuntavaaleissa. Ktp:n tarkoituksena on päästä uudelleen rekisteröidyksi puolueeksi ja osallistua vuoden 2021 kuntavaaleihin koko maassa. Vaalit pidetään 18.4.2021.

Rekisteröidyksi puolueeksi pääseminen edellyttää, että vuoden aikana kerätään vähintään 5000 allekirjoitusta kannattajakortteihin sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat äänioikeutettuja Suomessa. Nimien kerääminen tapahtuu pääosin kaduilla, sillä internetin kautta ei ole mahdollista antaa kannatustaan puolueen rekisteröinnille.

Ktp:n kannattajakorttien keräys sujui marraskuun alun jälkeen hyvin muutaman kuukauden ajan aina alkutalveen 2020 asti. Koronavirusepidemian muuttuminen pandemiaksi teki kuitenkin nimien keräämisen julkisilla paikoilla mahdottomaksi.

Jo useita kuukausia jatkunut katkos julkisessa keräystoiminnassa vaikeuttaa huomattavasti tavoitteen saavuttamista. Eikä lähikuukausien osalta ole mitään takeita siitä, että julkinen kerääminen olisi tuloksekasta, sillä yleisesti ihmiset pelkäävät lähikontakteja vieraisiin henkilöihin.

Katsomme Ktp:ssä, että Suomen hallituksen toimilla, joilla on rajoitettu pandemiaan vedoten ihmisten liikkumista, on aiheutettu myös muita kuin vain sadoille tuhansille ihmisille taloudellisia ongelmia. 

Liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten vuoksi vain jo rekisteröidyillä puolueilla, siis käytännössä eduskuntapuolueilla, on oikeus kevään 2021 vaaleissa täyteen ehdokasasetteluun ja poliittiseen kamppailuun kaikissa Suomen kunnissa. Eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla ei tätä mahdollisuutta ole. Hallituksen toimet kaventavat kuntalaisten demokraattisia osallistumisoikeuksia.

Esitämme oikeusministeriölle, että valmiuslain tai normaaliolojen lainsäädännöllä, kuten puoluelakia väliaikaisesti muuttamalla sallitaan ainakin kevään 2019 eduskuntavaaleihin osallistuneiden kaikkien puolueiden osallistua myös 2021 kuntavaaleihin yhtäläisin oikeuksin.

Toteamme samalla, että Ktp jatkaa omaa kannattajakorttikeräystään ainakin tämän vuoden marraskuun alkuun asti. Kannattajakortin voi täyttää myös puolueen kotisivulla https://www.ktpkom.fi/ ja postittaa toimistollemme.

Tärkeitä kokoontumisia kesällä ja alkusyksyllä

Ktp jatkaa nyt toimintaansa liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten purkamisen jälkeen vakiintuneella tavalla.

Puolueen keskusneuvosto kokoontuu elokuussa arvioimaan ajankohtaista poliittista tilannetta ja päättämään loppuvuoden tehtävistä. Toukokuulta siirretty Ktp:n 24. edustajakokous on kutsuttu koolle kahdeksi  päiväksi syyskuun puolivälissä. Kokouksessa päätetään mm. uudistetuista puolueohjelmista ja henkilövalinnoista.

Ktp:n ja puolueen nuoriso-osaston perinteinen kesäleiri elokuun alussa voidaan myös järjestää. Viikon mittaiseen nuorten ja vanhemman puolueväen tapaamiseen kuluu opiskelua, talkootyötä, kulttuuria ja ulkomaisten osallistujien tapaamisia.

Ktp esittää vaalilain väliaikaista muutosta
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *