Ktp:n puheenjohtaja Mikko Vartiainen: Eduskuntavaalien jälkeinen Suomi – leikkaaminen ja yksityistäminen jatkuu

Kiitän äänestäjiä. Kommunistista työväenpuoluetta tukevan täytyy olla varsin tietoinen yhteiskuntamme nykytilasta. Hän ymmärtää, että kosmeettisilla muutoksilla vain paikkaillaan kriisiytyvää kapitalismia. Järeämpiä keinoja tarvitaan. Ja niitä edustivat vain Ktp:n vaaliohjelman vaatimukset, kuten oikeus työhön perustuslakiin,  kansallistamisen ohjelma, avohakkuukielto, EU-ero, rauhanpolitiikka ja irtaantuminen NATO-yhteistyöstä.

Ktp:n tavoite eduskuntavaaleissa täyttyi. Esittelimme puolueen ohjelmaa laajasti ja saimme 200 ääntä lisää. Etenimme lähes kaikilla alueilla. Se on hyvä saavutus, kun ehdokkaita oli vain 32. 

Millainen on eduskuntavaalien jälkeinen Suomi? Tilanne ei näytä olennaisesti muuttuneen. Samat puolueet ovat edelleen vallassa. Niitä yhdistää tavoite turvata vientikilpailukyvyn nimissä suomalaisten ja ulkomaisten pankkiirien ja kapitalistien voitot. Yksityistäminen ja palvelujen leikkaaminen jatkuu.

Suomen talouspolitiikkaa leimaa pyrkimys myydä halvalla maamme luonnonvarat, että vienti vetäisi. Tähän ei uusi eduskunta tuo muutosta. On käynnissä puun,  kaivosmineraalien ja soran halpamyynti. Kapitalistien Suomi on tuhlaileva resurssitalous, joka lyhytnäköisesti tuhoaa erityisesti metsälajien monimuotoisuutta. Sukupuuttoaalto on nousussa. Myös työvoiman on oltava halpaa. Sen vuoksi ajetaan työperäistä maahanmuuttoa.

Sosiaalipolitiikassa säästetään kaikista oman väestön hyvinvointiin kohdistuvista panostuksista. Terveydenhuollossa säästetään keskittämällä ja yksityistämällä palvelut, työttömyysmenoja hillitään aktiivimallilla ja siirtämällä vastuu työttömyydestä sen uhrien niskaan.

Peruskoulu ei saa riittävästi rahaa, ei myöskään ammattikoulut. Työläisperheiden nuoria ei päästetä yliopisto-opetukseen. Korkeamman koulutuksen ja sen myötä talouden ja hallinnon työpaikat porvaristo on varannut itselleen. Jopa kansalaisopistojen toimintaa on supistettu, ettei väestö pääsisi liikaa vapaa-ajallaan omalla kustannuksellaan opiskelemaan. Tämä linja jatkuu uudessakin eduskunnassa.

Rahaa riittää aseisiin – ei työväestön toimeentuloon

Toisaalta on menoerä, jonka välttämättömyydestä eduskuntapuolueet ovat yhtä mieltä. Aseita pitää saada. Ihastuneena esitellään juuri ennen vaaleja omaa keksintöä, hyppymiinaa itärajaa turvaamaan. Hornetien tilalle uusi hallitus ostaa uudet hävittäjät. Mutta vanhojen hoitoon laitoksissa ja kotona ei riitä rahaa. Siihen valittu eduskunta ei ole sitoutunut.

Edellinen Sipilän hallitus ajoi läpi useita työn riistoa tehostavia toimia, kuten työttömyysturvan heikentämisen ja kilpailukykysopimuksen. Tämä ei vientikapitalisteille riitä. Uudelta hallitukselta odotetaan lisää kilpailukykyä turvaavia toimia.

Teknologiateollisuuden Minna Helle (HS 3.4.) vaati työajan pidentämistä ja paikallista sopimista. Sitra (17.4.) puolestaan esittää ilmastomuutoksen varjolla välillisten verojen nostoa, mutta ei tuotantorajoituksia ja uuden teknologian kehittämisvelvoitetta ympäristön tilaa heikentävälle teollisuudelle.

Suomen todelliset rakentajat, työläiset ja heidän perheensä voivat siis odottaa kovia aikoja, sdp:n ja vasemmistoliiton pienoisesta vaalivoitosta huolimatta. Sdp-johtoinen hallitus kykenisi vähemmistöhallituksenakin toteuttamaan työväestön eduista lähtevää politiikkaa, jos sen tukena olisi ammattiliittojen, työväen perusjärjestöjen ja työpaikkojen aktiivinen tuki.

On kuitenkin turha odottaa, että nämä vasemmistopuolueiksi itsensä tituleeraavat muuttaisivat toimintatapaansa siististä kabinettipolitiikasta työväen joukkotoiminnan tukemiseen. Reformismi ja opportunismi ovat sdp:ssä ja vasemmistoliitossa suurta. Sitä vastaan on kohdistettava jatkuvaa kritiikkiä. Muuten eivät työläisten rivit oikene.

Luokkataistelu jatkuu, toivotaan sitä tai ei. Sitä voi yrittää hillitä, mutta sitä ei voi estää. Eduiltaan vastakkaisten luokkien taistelu on ihmisyhteiskunnan historiallinen tapa muuttua. Porvarivaltion  tilalle tulee työväenluokan valtio, Suomessakin.

Authors

Ktp:n puheenjohtaja Mikko Vartiainen: Eduskuntavaalien jälkeinen Suomi – leikkaaminen ja yksityistäminen jatkuu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *