Baltian ja Pohjolan kommunistiset puolueet järjestivät 20.1. yhteisen NATO-konferenssin Vantaalla. Ktp:n koollekutsumaan konferenssiin osallistuivat Eestin, Norjan ja Ruotsin kommunistiset puolueet, Latvian kommunistien liitto ja Liettuan Sosialistinen kansanrintama. Puolueilla on yhteinen huoli sotilasliitto NATOn laajenemisesta, sotaharjoitusten lisääntymisestä ja sodanuhan kasvamisesta. Katsoimme, että militarismin kasvu oli osa kapitalistien yleistä hyökkäystä työtätekevien elinehtoja vastaan.

Puolueet arvioivat, että Yhdysvallat ja NATO yhdessä alueen valtioiden porvarillisten hallitusten kanssa lisäävät sotilaallista jännitystä ja valmistelevat näin Ruotsin ja Suomen liittämistä NATOn jäsenvaltioiksi.

Yhdysvaltain ja EU:n imperialististen blokkien tavoitteena on sulkea viimeinen, yli 1300 kilometrin rauhan raja Venäjän ja Länsi-Euroopan välillä. Tällä ne painostavat Venäjän kapitalismia avaamaan maan öljy-, kaasu-, mineraali- ja metsävarat laajamittaisen hyödyntämisen kohteeksi. Venäjä arvioi itse, että sillä on hyödynnettäviä luonnonvaroja kymmenien vuosien ajaksi raaka-aineesta riippuen. Tällaisen saaliin kimpussa ovat nyt Yhdysvaltain ja EU:n kapitalistiblokit.

Sotilaallinen paine kasvaa Venäjän ympärillä

Vielä 1990-luvulla presidentti Jeltsinin aikana EU pyrki Venäjän raaka-ainelähteille ns. Pohjoisen ulottuvuuden politiikalla. Se perustui yritykseen avata sopimusteitse Venäjän talous, kuluttajamarkkinat ja luonnonvarat lännen suuryhtiöiden hyödynnettäväksi. Samoihin aikoihin Venäjä otettiin mukaan NATOn kumppanuusohjelmaan. Jeltsinin kauden päätyttyä 1999 Venäjän valtiomonopolistinen kapitalismi järjestäytyi puolustamaan oman blokkinsa etuja, eikä suostunut lännen siirtomaaksi.

Näin alkoi sotilaallisen paineen kasvattaminen Venäjän ympärille. Puola, Tsekki ja Unkari liitettiin NATOon vuonna 1999, Bulgaria, Latvia, Liettua, Romania, Slovakia, Slovenia ja Viro 2004, Albania ja Kroatia 2009 ja Montenegro 2017. Ukrainassa järjestettiin vallankaappaus 2014 maan lähennyttyä uudelleen Venäjää.

Krimin kansanäänestystä ja liittämistä Venäjään on viime vuodet käytetty syynä jännityksen kiristämiseen koko Pohjois-Euroopassa. Kiristysrengas Venäjän ympärillä on ilmeinen. Ainoa mitä ketjusta puuttuu, on Suomi. Tässä syy siihen, miksi Suomessa ja Ruotsissa keinotekoisesti ylläpidetään Venäjän uhka – keskustelua.

Viholliskuvia ja NATO-maiden arkipäivää

Kommunististen puolueiden NATO-konferenssissa puhuttiin myös siitä, että Pohjolan ja Baltian kapitalistit eivät suinkaan ole alisteisessa asemassa suhteessa Yhdysvaltain ja EU:n imperialistisiin blokkeihin. Ei, meidän kapitalistimme ovat mukana hyödyntämässä koko alueella jännittynyttä yhteiskunnallista tilannetta.

Leikkauspolitiikkaa, työ- ja sosiaalilainsäädännön ja työehtojen heikennyksiä on helpompi saada läpi ulkopuolisia viholliskuvia maalailemalla. Porvariston luokkaetuja palveleva valtamedia leimaa vastaan pyristelijät ja epäilijät trolleiksi ja putinisteiksi. Valtioiden oman väestön urkinnasta on tehty arkipäivää. Porvariston lupaaman demokratian vapaus, veljeys ja tasa-arvoisuus on muuttunut yhä avoimemmaksi diktatuuriksi, jossa työtätekevien riistoa lisätään.

Ktp:n vieraat kertoivat mielenosoitusten väkivaltaisesta tukahduttamisesta, pidätyksistä, sakottamisesta, toisinajattelijoiden kotietsinnöistä ja vainoamisesta Baltiassa, miehityksenkaltaisesta tilanteesta, kuten NATOn merisotilaiden öykkäröinnistä Latviassa valloittajien tapaan, oikeudesta kulkea aseistettuna julkisilla paikoilla ja olla kansallisen lain ulkopuolella.

Liettuassa puolestaan ihmisiä tuomitaan sakosta aina kahteen vuoteen vankeutta, jos julkisesti esimerkiksi facebookissa käsittelee positiivisesti aikaa, jolloin maa oli Neuvostotasavaltojen liiton jäsen. Kolme henkilöä on jo saanut tuomion. Yhteiskunnallisen kriisin ilmapiiriä vahvistaa 9000 vapaaehtoisen kodinturvajoukot, joilla on oikeus säilyttää asetta kotonaan. Mukana voi olla 12-vuotiaasta alkaen.
Maassa on 1000 NATOn sotilasta, USA:n hävittäjät hoitavat näyttävästi ilmavalvontaa, elektronista vakoilua harjoitetaan. Liettuasta on tullut aggressiivisempi naapurivaltioita kohtaan, Venäjän pelkoa levitetään ja perustellaan sillä NATOn sotilaiden oleskelua maassa.

Suomi on siirretty NATO-aikaan

Suomi ei tästä paljoa jää. Vuoden 1994 jälkeen, jolloin Suomi liitettiin NATOn rauhankumppanuusohjelmaan, on tapahtunut paljon. YK-johtoiset rauhanturvaoperaatiot ovat vaihtuneet NATO-johtoisiin sotilasoperaatioihin Afganistanissa, Bosnia-Herzegovinassa ja Malissa. Suomella on erityisedustajisto Brysselin NATOn päämajan alueella ja Suomi on mukana järjestön Euroatlanttisessa kumppanuusneuvostossa, 2014 allekirjoitettiin Suomen sodan alustaksi sitova isäntämaasopimus.

Kansainvälisiin sotaharjoituksiin osallistuminen on kasvanut sellaisiin mittoihin, että 2017 Suomi osallistui tai järjesti 84 kansainvälistä koulutus- ja harjoitustapahtumaa, tänä vuonna 2018 ”vain” 81. Armeijan käytössä olevat asejärjestelmät on muutettu NATO-yhteensopiviksi. Satamien, kauppalaivaston ja lentokenttien käytöstä sotavalmisteluissa on sovittu.

Eduskunnan kaikkien puolueiden yhteisymmärryksellä ollaan tuhlaamassa 60-120 miljardia dollaria hyökkäyskäyttöön sopiviin Yhdysvaltain Lockheed Martin F-35-monitoimihävittäjiin. Samaan aikaan leikataan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia SOTE-hankkeessa, koska rahaa ei kuulemma riitä.

Venäjän uhka militaristien keppihevosena

Suomen yhteiskunnallista ilmapiiriä militarisoidaan Venäjän uhkaa hehkuttamalla ja koulutuksella sodan tehtäviin. Maanpuolustuskoulutus ry:n (MPK) mukaan sen sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus kerää vuodessa 25 000, varautumis- ja turvallisuuskoulutus 18 000 ja sotilaallinen koulutus 10 500 osallistujaa.

Näistä sotilaallinen koulutus on puolustusvoimien tilaamaa paikallisjoukkojen suorituskyvyn kehittämiseksi. Yhteensä vuosittain 52 000 henkeä osallistuu koulutukseen. Armeijan varastoista luovutettiin kesäkuussa 2017 MPK:lle 400 rynnäkkökivääriä. Luovutusta perusteltiin vapaaehtoisten halulla päästä harjoittelemaan samankaltaisilla aseilla kuin armeija. MPK ylpeilee erityisesti sillä, että naisten määrä koulutettavien joukossa on jo liki 10 000.

Puolueiden NATO-konferenssin yhteinen johtopäätös on: ”Kommunisteina vastustamme imperialismia. Kapitalismissa ja imperialismissa ei ole rauhaa. Ainoa ratkaisu on kamppailussa sosialismin puolesta tuotantovälineiden saamiseksi työväenluokan haltuun. Me vastustamme kaikkien imperialismin keskusten vahvistumista ja kehotamme alueemme työväenluokkaa rakentamaan omaa luokkavoimaansa ja näin haastamaan imperialismin järjestelmän.”

Ktp:n puheenjohtaja Mikko Vartiainen: EU:n pohjoisesta ulottuvuudesta kamppailuun Venäjän ja arktisen alueen luonnonvaroista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *