Ktp:n puheenjohtaja Mikko Vartiainen: Postin lakon opetukset

Postin lakko koski palkan alentamista. Nyt lakko on peruttu ja palkanalennukset siirretty lokakuussa alkaviin työehtosopimusneuvotteluihin. Johdon ylipalkat siirrettiin POSTI-yhtiön oman hallituksen käsittelyyn.

Nyt monesta tuntuu, että postin työläiset voittivat. Oikeudenmukaisuus kukoistaa, kun lakosta ja POSTIn johdon ökypalkoista ja -palkkioista käytiin oikein julkinen keskustelu. Ja yksimielisesti tuomittiin jopa kokoomuksen kansanedustajaa myöten tuotannollisen työn ja johtotyön palkkojen epätasa-arvo.

Ja onhan se voitto, kun postilaisten ammattiliitto ei suostunut nielemään osaan jäsenistöönsä kohdistunutta iskua, vaan iski takaisin. Kävi niin kuin aina silloin, kun työväki uskoo omiin voimiinsa. Kapitalisti, tällä kertaa valtionyhtiö POSTIn johto perääntyi. Yhteinen esiintyminen pysäytti hyökkäyksen.

Jos lakkoon ja tukilakkoihin ei olisi ryhdytty, olisi käynyt niin kuin usein ennenkin. Kuten parin vuoden takaisen kilpailukykysopimuksen (Kikyn) kanssa kävi. Ammattiliittojen työntekijöistä muodostetut hallitukset saatiin silloin uskomaan koko maan kilpailukyvyn romahtavan, elleivät he suostu alentamaan palkkojaan ja tekemään työtä ilmaiseksi.

Nyt POSTIn tapauksessa palkanalennuksiin suostuminen olisi merkinnyt huonoa alkua, esimerkkiä ja pessimismiä syksyn palkkaneuvotteluihin. Ovathan kapitalistit jo onnistuneet hajaannuttamaan työehtosopimukset päättymään  eri aikoina. Ensimmäisten alojen palkoista neuvotellaan nyt, viimeisten vasta ensi keväänä.

Emme voi voittaa tulevia palkkaneuvotteluita, ellemme opi menneestä ja opiskele uutta. Tämähän on nähty monta kertaa ennenkin. POSTIn ja kapitalistien puolella odotetaan vain uutta hetkeä hyökätä työläisten palkkoja ja työehtoja vastaan.

Kyse on kapitalistiseen järjestelmään olennaisesti kuluvasta työn ja pääoman välisestä sovittamattomasta ristiriidasta. Kapitalisti voi menestyä kilpailussa toisten kapitalistien kanssa vain, jos voi tuottaa tavaransa ja palvelunsa halvemmalla. Ratkaisevaa on työn hinta.  Siksi kapitalisti pyrkii alentamaan palkkoja. Työ pitää ostaa mahdollisimman halvalla.

Alhaisiin palkkoihin päästään monta tietä. Siksi kapitalistit pyrkivät paikalliseen sopimiseen, ostamaan työvoimaa vuokrafirmoilta, siirtymällä käyttämään halvemmilla palkoilla sovittuja työehtosopimuksia, palkkaamalla rikkureita. 

Palkoista pitää taistella, mutta se ei riitä. On siirryttävä käymään poliittista kamppailua. Kyse on porvareiden tai työväenluokan vallasta. Siksi pitää järjestäytyä. Kommunistinen työväenpuolue johtaa työväenluokan poliittista taistelua.

Kommunistisen työväenpuolueen keskusneuvosto kokoontuu syyskuun lopulla päättämään mm. käytännön toimista, joita vaaditaan puolueen palauttamiseksi takaisin puoluerekisteriin. Se edellyttää 5 000 kannattajakortin keräämistä, keräysorganisaation perustamista ja aikataulusta päättämistä.

Päätös palauttamisesta on tehty keskusneuvostossa jo keväällä ja valmistelutyö aloitettu kesän aikana. Puolueen jäsenten ja kannattajien onkin jatkossa valmistauduttava voimia vaativaan kannattajakorttien nimienkeräykseen.

Nimienkeräys on joukkotyötä ja puolueen tunnetuksi tekemistä. Ja se voi vain onnistua.

Ktp:n puheenjohtaja Mikko Vartiainen: Postin lakon opetukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *