Kunnia fasismin voittajille

Maailmalla vietetään 9. toukokuuta toisessa maailmansodassa fasistisesta Saksasta saavutettua Voitonpäivää. Voitosta jouduttiin maksamaan valtava hinta. Sodassa kuoli kymmeniä miljoonia sotilaita ja siviilejä, jotka menehtyivät pommituksissa, sairauksiin, nälkään ja orjatyöhön keskitysleireillä.

Sodan vuosina Saksassa ja sen miehittämissä maissa oli yli 14 000 keskitysleiriä, joiden kautta joutui kulkemaan 18 miljoonaa ihmistä. Viisi miljoonaa heistä oli Neuvostoliiton kansalaista. Suurimmat uhraukset tekivätkin Neuvostokansat. Fasistinen Saksa oli pakotettu 9.5.1945 allekirjoittamaan sopimuksen ehdottomasta antautumisesta.

Ikuinen tuli … Sitä ei sammuta tuuli, sade, eikä aika. Ikuisen tulen elävä liekki kuvaa elossa olevien kiitollisuutta sodassa kaatuneita kohtaan. Neuvostokansojen joukossa ei ollut perhettä, joka ei olisi sodan vuosina menettänyt läheisiään.

Muistamme niitä, jotka taistelivat vihollista vastaan rintamilla, partisaanien rivistöissä tai työskentelivät selustassa – kaikkia niitä, jotka antoivat voimansa, terveytensä ja elämänsä suuren Voiton eteen.

TKS/ Olli Krannila

Kunnia fasismin voittajille
Merkitty:    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *