Kuuban vallankumouksen voitosta 60 vuotta

Kuuba heräsi 60 vuotta sitten 1.tammikuuta 1959 uuteen vallankumoukselliseen aikaan. Yhdysvaltojen ja sen verisen tiedustelupalvelun CIA:n tukema diktaattori Fulgencio Batista oli paennut kiireellä Havannasta lähimpien ministerinsä ja kenraalien kanssa. Pakokoneessa oli satoja miljoonia dollareita rahaa ja Kuuban taideaarteita.

Samaan aikaan Kuuban sissiarmeija ja vallankumoukselliset  siirtyivät vuorilta teille ja kaduille. Sissiarmeijan johtajat  Fidel Castro ja Ernesto Che Guevara aloittivat viikon kestävän voitonmarssin Santiago de Cubasta Havannaan. Marssin aikana tuhannet ja taas tuhannet kuubalaiset liittyivät vallankumouksellisten joukkoon.

Yhdysvaltojen ja Batistan diktatuurin lähtö tiesi myös amerikkalaisen mafian, gangstereiden, kasinoiden ja prostituution loppua. Julkiset tilat, uimarannat ja ravintolat avattiin koko kansan käyttöön. Rotuerottelu kiellettiin ja Kuuban talous sai uuden sosialistisen suunnan.

Ensimmäisenä koko Kuubaa koskevana uudistuksena Fidel Castron johtama vallankumoushallitus teki jo toukokuussa 1959 maauudistuksen. Siinä talonpojat saivat omistusoikeuden viljelemäänsä maahan. Vuotta myöhemmin Kuuba kansallisti amerikkalaiset pankit ja ulkomaalaiset yritykset.

1960 vuoden alusta maahan rakennettiin satoja uusia kouluja, sairaaloita ja kansan kohtaamispaikkoja.

Fidel Castro ja Camilo Cienfuegos voitokkaina Havannassa.

Lisää Kuuban vallankumouksesta, sen saavutuksista ja kuubalaisten taistelusta Yhdysvaltojen imperialismia vastaan seuraavassa TKS:n numerossa.

Työkansan Sanomat 14/2018

Kuuban vallankumouksen voitosta 60 vuotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *