Lakot jatkuvat Ranskassa

Ranskassa useiden alojen työntekijät ovat päättäneet kokouksissaan jatkaa taistelua Macronin hallituksen eläkeuudistusta vastaan. Uudistus muuttaisi eläkkeet lisätukimuodoiksi ja nostaisi jälleen eläkeikää. Uudistus mahdollistaisi työväen eläkemaksujen käytön pörssikeinotteluun ja suurpääoman tarkoituksiin.

Lakkotaistelun eturintamassa on Maailman ammattiyhdistysliittoon (WFTU) kuuluvat CGT:n ammattiliitot. Lakot alkoivat marraskuun lopulla ja jatkuvat nyt joulukuussa.

Torstai 5. joulukuuta oli valtakunnallinen lakkopäivä. Suuret työpaikat hiljenivät  ja sadattuhannet työntekijät marssivat yli 200 kaupungissa. Pariisissa lakkolaisten ja ns. keltaliivien yhteiseen mielenosoitukseen osallistui lähes miljoona ihmistä.

Jatkossa on odotettavissa lisää mielenosoituksia, kun muun muassa työttömien jokavuotinen mobilisaatio järjestetään. Tänä vuonna  sen painopiste on tarve järjestää taistelu työtätekevien ja eläkeläisten vakuutusturvan vastaisen lain torjumiseksi.

Kreikan taistelevan ammattiyhdistyksen PAME:n valtuuskunta osallistuu lakkomielenosoituksiin ilmaistakseen Kreikan ammattiliittojen solidaarisuuden ranskalaisten työntekijöiden taistelussa suuryritysten, Macronin hallituksen ja EU:n työväenvastaisia toimia vastaan.

Kaisa Laine

Työkansan Sanomat 14/2019

Lakot jatkuvat Ranskassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *