Lapinjärvellä muistettiin Neuvostolentäjiä

Ihmiskunnan vapauden puolesta henkensä antaneita Neuvostoliiton lentosotilaita muistettiin 10.8. Lapinjärvellä. Kommunistisen Työväenpuolueen Uudenmaan piirijärjestö on ylläpitänyt perinnettä kunnioittaa sotatoimessa kaatuneita lentäjäsankareita vuosittain tehtävällä kunniakäynnillä.

Tämänvuotisessa muistotapahtumassa kukkienlaskun ohella puheita pitivät Ktp:n Uudenmaan piirijärjestön varapuheenjohtaja Anneli Pennanen, lentäjäsankareiden omaisten ja sukulaisten edustajana Sergei Popruzhnyy ja Sodan- ja Fasisminvastainen Työ ry:n puheenjohtaja Timo Kangasmaa.

Leningradin alueen Pushkinin kaupungin lentokentältä starttasi illalla 10.8.1941 laivue uudentyyppisiä, julkisuudelta salassa pidettyjä nelimoottorisia kaukopommituskoneita. Koneiden tarkoituksena oli hyökätä Itämeren yli Berliiniin, joka oli Neuvostoliittoon vast’ikään hyökänneen fasistisen Saksan pääkaupunkina tärkeä hallinnollinen ja teollinen keskus.

Yksi koneista sai lennon aikana osumia ilmatorjuntatulesta ja koneen kapteeni teki päätöksen

palata Leningradiin Suomen ilmatilan kautta, jossa ei ollut odotettavissa yöllistä torjuntaa.

Kone oli kuitenkin vaurioitunut niin pahasti, että paluulento keskeytyi pakkolaskuun Lapinjärvellä,

jonne on haudattu ne lentäjät, jotka menehtyivät metsäiseen maastoon tehdyssä pakkolaskussa.

Anneli Pennanen totesi muistopuheessaan:

– Tänään on jälleen aika muistaa Lapinjärvelle pakkolaskun tehneitä neuvostolentäjiä, kuten vanhemmat toverit ovat joka vuosi väsymättä tehneet. Kiitos ensinnäkin teille muiston ylläpitämisestä.


– Berliiniä pommittamaan lähteneet lentäjät olivat eittämättä urheita. Lähtökohdat tehtävälle eivät olleet suotuisat huolimatta siitä että koneet olivat aikansa huippua. Saksalaiset eivät edes uskoneet pommituksen olevan vaihtoehto, tästä kertoivat Berliinin pimentämättömät valot neuvostokoneiden päästessä perille.


– Täällä lepäävät toverit eivät valitettavasti päässeet Berliiniin asti. Sattuman kautta lähtö viivästyi, mistä johtuen Viron ilmatorjunta otti koneen tähtäimeensä. Öljyvuoto ja yksi hajonnut moottori myöhemmin tehtiin päätös lähteä Suomen ilmatilan kautta takaisin. Kuten tiedämme, tuon koneen matka päättyi tänne Lapinjärvelle, mutta miehistön matka jatkui joko vankilaan tai tuonpuoleiseen.


– Oliko heidän uhrauksensa turha? Ei, ei ollenkaan. Tupolev TB-7:n miehistö, ja kaikki muutkin työväenluokan puolesta kaatuneet neuvostosotilaat osaltaan edesauttoivat ei vain natsien perikatoa, vaan myös marxismi-leninismin sementoitumista ihmiskunnan vapauttavana tieteenä.


– Niin kuin neuvostosotilaat  aikanaan, meidän tulee jälleen lukea ja opiskella Marxin, Engelsin ja Leninin teoksia suoraan lähteestä, eikä muiden tulkintoja. Meidän tulee pitää yllä marxismi-leninismin vallankumouksellista tiedettä, ikään ja terveyteen katsomatta. Meidän tulee tehdä näin, koska juuri sen vuoksi lentäjätoverimme lähtivät pedon kitaan vuonna 1941. Ja sen vuoksi kiitän heitä mitä syvimmin.


(Valokuvat Timo Nieminen)

Valokuvien tekstit

– Suomalaisen järjestöväen ohella omaiset Pietarista ja Valko-Venäjältä käyvät
säännöllisesti muistelemassa iso-isiensä ja iso-iso-isiensä hautamuistomerkillä.

– Anneli Pennanen esitti KTP:n Uudenmaan piirijärjestön muistopuheen.

Lapinjärvellä muistettiin Neuvostolentäjiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *