Leninismi nyky-Suomessa

Kommunistisen työväenpuolueen (Ktp) keskusneuvoston ja poliittisen toimikunnan jäsen, puolueen kansainvälisten asioiden vastaava Lari Miniailo osallistui 21.4.Pietarissa  Lenin-seminaariin. Miniailo käytti seminaarissa puheenvuoron, jonka osia ja arvioita nyt julkaisemme.

Sen jälkeen kun Neuvostoliitossa tapahtui 1990-luvun alussa kapitalismin  palautus, maailmanlaajuinen leniniläinen oppi kärsi tappion. Kommunistiset puolueet alkoivat liikkua pois Leninin opeista, erityisesti Euroopassa, missä eurokommunistit kiihdyttivät omaa hyökkäystään marxismi-leninismiä vastaan.

Suomessa tämän tappion seurauksena tapahtui vuonna 1990 Kominternin aikana syntyneen Suomen kommunistisen puolueen lakkauttaminen. Myöhemmin ryhmä eurokommunisteja otti itselleen vanhan Skp:n nimen. Meillä on nyt vain yksi marxilais-leniniläinen puolue, ja se on puolueemme Ktp, joka on vielä uskollinen Leninin opeille.

Suomessa työnväen- ja ay-liike on heikkouden tilassa, ja me voimme ”kiittää” tästä uusliberalismia, joka on ottamassa työnväeltä pois ne edut, jotka  se voitti vuosikymmenien aikana luokkataistelussa. Ay-liike on passiivinen ja tästä ovat vastuussa sosialidemokraatit ja vasemmistoliittolaiset.

Vuodesta 1995, kun Suomi liittyi EU:hun, meillä on ollut käynnissä julkisen talouden ja kansan hyvinvointipalveluiden yksityistämisen. Työttömyysaste on noin 10% ja nuorien keskuudessa se on jo 30%.

Miten Suomen kommunistit toimivat tässä tilanteessa? Nyt puolueessamme on alkanut teoriakerhojen verkoston rakentaminen, jonka kautta me valmistamme uusia kaadereita. Niitä tarvitaan, sillä valitettavasti puolueemme on kärsinyt muiden puolueiden lailla jäsenistön ikääntymisestä. Mutta viime aikoina Ktp:hen on tullut uutta jäsenistöä nuorten riveistä.

Olemme myös muuten parantamassa toimintaamme ja olleet yhteydessä ay-liikkeen radikaaleihin ryhmiin. Näin yritämme jälleenrakentaa Suomen työnväenliikettä, jotta se olisi valmis järjestyneeseen työväenvaltaan.

Meille on tärkeää myös kansainvälinen toiminta ja olemme aloittaneet yhteyksien solmimisen muihin kommunistisiin ja työväenpuolueisiin. Puolueidemme välillä pitäisi olla dialogi, mutta pitää muistaa, että kaikki puolueet ovat itsenäisiä. Vallankumouksessa pitää olla vahva omilla voimilla, mutta ei pidä unohtaa, että kommunistit ovat internationalisteja.

Kaikkien maiden kommunisteilla on yksi tehtävä: rakentaa omassa maassaan etujoukkopuolue. Jos tämä puolue puuttuu, se hidastaa maailman vallankumousta ja ihmiskunnan edistystä.

Tietäkää toverit, Leninin henki elää vielä Suomessa ja muissa maissa. Henkilökohtaisesta kokemuksestani voin sanoa, että kiinnostus leninismiin on kasvanut nuorten ihmisten joukossa. Leninin työllä tulee olemaan taas johtava asema maailman työnväenluokan taistelussa.

Haluaisin lopettaa puheenvuoroni sanoilla, jotka löytyvät Leninin ”Mitä on tehtävä?” teoksen alussa:

”Puoluetaistelu antaa puolueelle tarmoa ja elinvoima; mitä varmin todistus puolueen heikkoudesta on sen löyhyys ja selvästi merkittyjen rajojen himmentyminen, puolue lujittuu puhdistamalla itseään…” (- Lassallen kirjeestä Marxille kesäkuun 24. pnä 1852.)

Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!

Workers of all countries, unite!

Työkansan Sanomat 8/2018

Leninismi nyky-Suomessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *