Pavel Blanco Cabrera Meksikon kommunistinen puolueesta oli marraskuussa 2018 Kreikan kommunistisen puolueen (KKE) Rizospastis-lehden haastattelussa. Blanco Cabrera osallistui kommunististen ja työväenpuolueiden 20. kongressiin Ateenassa.

Hän kuvaili tilannetta Meksikossa ja mitä on tapahtunut  Obradorin ns. vasemmistohallituksen aikana, sen toimeenpanemisista kansan harhautuksista sekä kommunistien velvollisuuksista tässä valtavassa 130 miljoonan asukkaan maassa. 

Kysymys:  Andres Manuel Loupes Obradorin uusi sosiaalidemokraattinen hallitus  vannoi virkavalan 1. joulukuuta. Mitä Meksikon kommunistinen puolue  odottaa uudelta hallitukselta, joka kutsuu itseään ”vasemmistolaiseksi”?

Vastaus: Ensinnäkin kiitämme Rizospastis-lehteä tilaisuudesta, jolla haluamme välittää ajatuksia  puolueemme toiminnasta ja selvittää joitakin sekaannuksia ja perusteettomia uutisia, joita leviää Meksikon ulkopuolella ja mitä maassamme tapahtuu koskien sitä, miten luokkataistelu etenee.

1. heinäkuuta järjestettyjen presidentinvaalien ja parlamenttivaalien tuloksena oli  MORENA -puolueen ja sen perustaja  Obradorin voitto. Vaaleja  kuvataan ”vasemmiston voitoksi”. Mutta näin ei ole. Meidän on tietenkin tarkasteltava syvällisemmin tämäntyyppisen hallituksen merkitystä ja luonnetta ja sitä, miten se palvelee pääoman etuja, olipa kyseessä sitten ”vasemmistolainen” tai sosiaalidemokraattinen hallitus. Ne ovat osa porvariluokan valtaa ja diktatuuria.

MORENA- puolueen ohjelmaan ja liittoutumaan sisältyy  konservatiivinen Social Encounter Party, Partido Encuentro Social, PES,  joka on myötävaikuttanut Obradorin valintaan ja jolla on selkeästi työväen – kansanvastainen luonne. Tämän hallituksen ensisijainen tehtävä on jatkaa kapitalismin hoitamista  ja syventää ns. uudistuksia joillakin aloilla, joissa aiemmin uusliberaaliset hallitukset eivät olleet edistyneet. Näitä ovat esimerkiksi TLCAN-sopimus, jota nyt kutsutaan Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan (USMCA) vapaakauppasopimukseksi  – tai Merida-hanke, jonka perimmäinen tarkoitus on alistaa Meksikon köyhiä kansanosia armeijan avulla.

Kovat toimenpiteet heijastavat työvoiman arvoa ja tarjoavat kaksi keskeistä kysymystä: 1) tukahduttamismekanismit, joita käytetään mielenosoitusten ja niiden valvonnan toteuttamiseksi.  2) porvariston valtion uudelleenmuokkaaminen, naamioituna ns. demokraattisuuteen.

On erittäin mielenkiintoista, miten vapaakauppasopimuksen  neuvottelu toimeenpantiin. Pena Nieton hallitus itse asiassa ohitettiin ja keskustelut käytiin suoraan Obradorin kanssa, joka ei ollut vielä aloittanut tehtävissään. Uuden sopimuksen teksti ei ole täysin tiedossa, se on lainsäätövaiheessa. Mutta on selvää, että se johtui lähinnä amerikkalaisen autoteollisuuden Trumpin ajan tarpeista ja koska Kiinasta peräisin olevat osat hallitsivat markkinoita ja tulivat Meksikosta.

Tämä on Obradorin ja Trumpin lähestymistapa, jossa sovelletaan ns. kansallisvaltiollista  protektionismia. Toisaalta se on jatkoa hyökkäyksille koko Pohjois-Amerikan työväenluokan oikeuksia ja saavutuksia vastaan, sekä uusia etuja ja hyötyjä Meksikon, Yhdysvaltojen ja Kanadan monopoliryhmille.

On valitettavaa, että eri puolilla maailmaa olevat voimat uskovat, että Meksikossa on ”vasemmiston  vuoro”. Niiden valheellinen luonne paljastuu, kuten Syrizankin tapauksessa Kreikassa. Uusliberaaliset tai sosiaalidemokraattiset voimat hallitsevat puolustaen monopolien etuja. Työtätekevien hyväksikäyttö on voimakasta ja kansojen kurjuus kasvaa.

Meksikon Kommunistinen Puolue  ei jää yhden tai toisen kapitalistisen vallankäytön pseudo-dilemmaan. Päinvastoin vaikeuksista huolimatta se korostaa ja ehdottaa vakaumuksella ja optimismilla, että sosialismi – kommunismi on välttämätön tapa ratkaista valtavat ongelmat maassamme ja ratkaisu siihen ettei työväenluokka enää joudu kärsimään.

Kysymys: Mitkä ovat Meksikon kommunistisen puolueen toiminnassa etusijalla ja mihin se panostaa, koskien työväenluokan ja muiden vähäosaisten puolesta kamppailua?

Vastaus: Viime elokuussa pidimme kuudennen puoluekongressin ja päätimme asettaa kaikki voimamme toimintaan työväenluokan, ammattiyhdistystoiminnan, nuorten työntekijöiden ja työtätekevien naisten keskuudessa.

Nuorten työntekijöiden kannalta tärkeä kysymys: Obrador on tehnyt sopimuksia työnantajien järjestöjen kanssa, joissa ovat edustettuina lähes kaikki maan monopoliryhmät, ja ehdottaa ”työttömyyden torjumista” vaarallisella tavalla. Hän  ehdottaa, että 2 miljoonaa nuorta työllistetään monopolien työtehtäviin ja heidän palkkansa katetaan valtion talousarviosta, eli monopoleja tuetaan. Nämä ovat tietysti osa-aikatyötä, ilman oikeuksia, ilman sosiaaliturvaa, ilman korvauksia ja lupia. Se on barbaarinen toimenpide, jolla alennetaan työvoiman hintaa ja joka edistää pääoman voittoja.

Palataksemme Meksikon kommunistisen puolueen tehtäviin työväenluokan puolueena on selvää, että proletariaatti on se luokka, joka vetää vallankumouksellisen prosessin eteenpäin, joten ensimmäinen tehtävämme on työväen järjestäytyminen ammattiliitoissa ja politiikassa. Työtätekevien naisten osalta olemme ryhtyneet toimiin hyväksymällä periaatteen, että naisten osalta ratkaisu ei liity ns. feminismiin vaan korostaa ongelman luokkaluonnetta.

Työskentelemme siten, että vuoden 2019 lopussa järjestämme suuren ammattiliittojen, työntekijöiden ja eri tieteenalojen ammattiyhdistysjäsenten tapaamisen, jotta voimme luoda vahvan taistelevan rintaman, jolla on kiinteä luokkakantainen periaate toiminnassaan ja kykenemme luomaan voimien keskittämisen kautta  työväen taistelulle vahvan maaperän.

Kysymys: Mitä vaikeuksia kohtaatte? Mitä myönteisiä vaiheita erottuu?

Vastaus: Vaikeudet vaihtelevat, mutta meidän on kohdattava ne, koska kommunistisen puolueen ehdottomana velvollisuutena on toteuttaa vallankumouksellisia tehtäviä. Suurimmat vaikeudet liittyvät työntekijöiden ammattiyhdistysliikkeen järjestämiseen. Se on Akilleen kantapää paitsi puolueellemme myös koko työväenluokalle muuallakin. Tämä edellyttää ideologista puuttumista ja voimme tehdä sen nyt paremmin.

Meillä on hyvin kehittynyt kommunistinen nuorisoliitto, joka toimii voimakkaana opiskelijoiden piirissä.

Kommunistisen internationaalin meksikolaisen osaston perustamisesta on kulunut vuonna 2019 vuosisata ja olemme sitoutuneet omaan historiaamme: kommunistit, kommunistinen puolue ovat vallankumouksellinen voima, joka muuttaa Meksikoa. 

Ja kuten julistimme mielenosoituksissamme joulukuun 1. päivä, jolloin Obrador vannoi valansa: ”Ilman työväen valtaa ei todellista muutosta voi tapahtua”.

Meksikon kommunistinen puolue: Ilman työväenluokan valtaa ei voi tapahtua todellista muutosta

Hakutulokset “Meksikon kommunistinen puolue: Ilman työväenluokan valtaa ei voi tapahtua todellista muutosta

  • 29.5.2019 09:44:sta
    Permalink

    Hieno juttu,myös työväenluokan sivistystyö on ensiarvoisen tärkeää.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *