Mihin sotaan Suomi on valmistautumassa?

Suomea on ohjattu jo kolmenkymmenen vuoden ajan eroon sotien jälkeisestä puolueettomuus- ja ulkopolitiikasta. Eron ensiaskeleet otettiin 1990-luvun alkuvuosina Nato-maiden pelastusharjoituksiin osallistumisella ja yhdysvaltalaisten Hornet-hävittäjien hankkimisella.

Nato-hankkeet ja asevarustelukierre on merkinnyt samalla armeijan ja kenraalien vallan kasvua. Se on tapahtunut hallitusten ja ulkopoliittisen johdon hyväksynnällä ja eduskunnan kustannuksella. Tästä yksi räikeimmistä esimerkeistä on 2014 solmittu ns. isäntämaasopimus sotilasliitto Naton kanssa. Sopimus oli alusta allekirjoitukseen asti kenraalien hanke.

Asevarustelu ja kenraalien valta on nyt huipentumassa  Antti Rinteen viiden puolueen ”punaporvarisella” hallituskaudella. Hallitus teki 19. syyskuuta, vain muutama kuukausi nimittämisensä jälkeen, yksimielisen päätöksen neljän uuden sotalaivan tilaamisesta. Laivojen hinta oli noussut jo yli 1,3 miljardiin euroon. Eikä ole vaikea ennustaa, että lopullinen hintalappu on satoja miljoonia suurempi.

Toinen historiallisen suuri asehankinta on uusien hävittäjäkoneiden tilaaminen. Sekin tapahtuu meneillään olevalla hallituskaudella. Jo nyt on selvää, että Rinteen hallituksen ohjelmassa hyväksytty Hornet-hävittäjien korvaaminen ”täysimääräisesti” uusilla hävittäjäostoilla merkitsee vähintään 10 miljardin euron kuppausta veronmaksajilta ja valtion kassasta.

Naton sotilaallisiin tarpeisiin ja hyökkäyssotiin valmistautuminen on johtanut armeijan asevarustelun laajentamisen ohjuksiin. Satoja miljoonia maksavien ohjusten ja niiden tarvitsemien käyttöjärjestelmien tarve ei ole puolustuksellinen. Niitä tarvitaan hyökkäykseen.

Kiihtyvä asevarustelu ja sotavalmistelut tarkoittavat myös lisääntyviä sotaharjoituksia. Suunnitelmissa on nostaa ensi vuonna armeijan harjoitusten määrä yli sataan. Ja niihin osallistuu entistä enemmän Nato-maita aseineen ja sotilaineen.

Tuleva lokakuun 24. päivä on YK:n ja rauhan päivä. Se on perinteinen sotien ja asevarustelun vastaisen toiminnan päivä. Rinteen ”punaporvarillisen” hallituksen sotalaivojen tilaukset ja hävittäjien ostosuunnitelmat ovat isku vasten työväestön ja rauhanliikkeen kasvoja.

Työkansan Sanomat 11/2019

Mihin sotaan Suomi on valmistautumassa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *