Eurokommunismi on nimitys 1950-luvulla syntyneelle revisionistiselle suuntaukselle kommunistisissa puolueissa. “Virallisesti” suuntaus syntyi Italiassa vuonna 1956 Italian kommunistisen puolueen johtaja Palmiro Togliattin kirjoitettua tekstin nimeltään “Parlamentti ja Taistelu Sosialismin Puolesta”. Siinä Togliatti kehui Hruštšovia siitä, että hän NKP:n 20:ssa puoluekokouksessa sanoi sosialismin voitavan perustaa myös porvarillisten vaalien kautta.

Laajasti markkinoidussa tekstissä Togliatti jatkoi tämän idean perustelemista. Tästä syntyi eurokommunismi, jonka pääidea oli torjua vallankumous ja korvata se reformismilla. Se on selkeä opportunistinen liike, joka heikensi Euroopan kommunistisen puolueiden taisteluhenkeä.

Italian jälkeen eurokommunismin opportunistinen tauti levisi Ranskaan, Espanjaan, Britannian ja loppujen lopuksi myös Suomeen. Se oli juuri eurokommunismi joka oli syyllinen vanhan SKP:n lakkauttamiseen vuonna 1990.

SKP:n historia osoittaa eurokommunismin haitallisuuden kommunistiselle liikkeelle. Aluksi tavoite oli saada paikkoja parlamentissa vaalien kautta. Sen jälkeen tavoitteeksi tuli saada hinnalla millä hyvänsä parlamenttienemmistö, vaikka se tarkoitti periaatteista luopumista.

Looginen askel oli täysin kieltäytyä leniniläisestä aatteesta. Tämän jälkeen kommunistinen puolue lakkautti toimintansa ja perustettiin erinäisiä “uusvasemmistolaisia” puolueita kuten Demokraattinen Vaihtoehto vaalipuolue ja Vasemmistoliitto.

KN-KTP,  Lari Miniailo

Työkansan Sanomat 13/2018

Mitä on eurokommunismi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *