Puolan presidentti Andrzej Duda allekirjoitti ”maan ulkokuvan suojelemisen ” varjolla maan parlamentin hyväksymän ns. holokaustilain. Laki pyrkii kirjoittamaan Puolan historian uudelleen ja tosiasiassa julistaa syyttömiksi natsijoukkojen kanssa yhteistyötä tehneet puolalaiset. Natsi-Saksa miehitti Puolaa vuosina 1939–1945 ja perusti sen alueelle satoja keskitysleirejä, tuhoamisleirejä ja työleirejä.

Auschwitz oli toisen maailmansodan aikainen saksalaisten käyttämä suurin keskitys- ja tuhoamisleiri, jossa murhattiin yli miljoona poliittista vankia, vastarintataistelijaa ja sotavankia, suurin osa juutalaisia. Se sijaitsi puolalaisen Oswiecimin kaupungin lähellä. Tammikuun 27. päivänä 2018 tuli kuluneeksi 73 vuotta siitä, kun Neuvostoliiton puna-armeijan joukot vapauttivat Auschwitziin jätetyt henkiin jääneet heikossa kunnossa olleet vangit.

Holokaustilain nojalla keskitysleirien kutsuminen ”puolalaisiksi keskitysleireiksi” sekä muut viittaukset Puolan osasyyllisyyteen voivat johtaa jopa kolme vuoden vankeusrangaistukseen. Laki kieltää mainitsemasta ”Puolan kuolemanleirit” tai viittaamasta ”julkisesti ja tapahtuneista huolimatta”, että Puolan valtio tai kansa olisivat millään tavalla osallistuneet natsi-Saksan tekemiin rikoksiin ja joukkotuhontaan.

Laki on aiheuttanut voimakasta vastustusta Israelin ja USA:n poliittisessa johdossa. Kannattaa kuitenkin muistaa, miten ne ovat tukeneet kaikkina aikaisempina vuosina Puolan ( ja muidenkin entisten sosialistimaiden ) porvariluokkien harjoittamaa historian vääristelyä. Tätä on tapahtunut sekä sodanaikaisten tapahtumien että myös sosialismin rakentamisen osalta. USA:lla on tietenkin taas muutkin omat intressinsä koskien Puolaa, jotka eivät koskaan pidä sisällään muuta kuin omien valtapyrkimysten ajamista.

EU ja ”vastakkainasettelu”

Toisaalta Euroopan komissio on päättänyt, että ”Puolassa on selkeästi ristiriitainen oikeusvaltioperiaatteen loukkaus” ja siksi Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 7. artikla on otettu käyttöön. Tämä on ensimmäinen kerta, kun näin on tapahtunut Euroopan unionin historiassa, mikä on osoitus pääoman ja porvariluokan sisäisen kilpailun voimistumisesta.

EU väittää, että ”oikeusvaltio on EU: n perusarvo” ja syyttää Puolan hallitusta oikeuslaitoksen manipuloinnista. Kummallakin puolella on tietenkin tarkoitus puolustaa lähinnä lakia, joka palvelee pääomaa. ”Vastakkainasettelu” pitää sisällään porvariluokkien – myös puolalaisen – pyrkimyksen varmistaa parempi paikka kilpailla ”kumppaneiden” kanssa ja hyötyä kansan hyväksikäytöstä.

On muistettava, että Puolassa tuomioistuimet ja porvarilliset hallitukset ovat ottaneet EU:n tuella käyttöön useita kommunismin vastaisia lakeja ja säädöksiä, joilla pyritään vääristämään historiaa. Tätähän ei ole kiistäminen.

Puolan taantumuksellinen hallitseva oikeistopuolue Laki ja oikeus (PiS) haluaa valvoa maan perustuslakituomioistuinta ja ehdottaakin lakeja, jotka muuttavat nykyisiä määräyksiä antaen mm. oikeusministerin nimittää korkeimman oikeuden.

Porvariston ja pääoman kiistelyissä kansa joutuu loukkoon, väärän lipun alle, pääoman omistajien leireihin. Suuttumuksen ja tyytymättömyyden kohteeksi sen ei tulisi valita vain joitakin poliittisia johtajia vaan itse ”käyttöjärjestelmää”, joka luo ja mahdollistaa kansojen riiston. Kansan tulisi vahvistaa taistelua kaataa kapitalistinen valta. (TKS/Kaisa Laine)

Työkansan Sanomat 3/2018

Nato-maa Puolan oikeistojohto suojelee fasisteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *