Työkansan Sanomat on kertonut useassa numerossaan Naton Venäjä-vastaisesta uhittelusta ja sotilasliiton lisääntyvistä sotaharjoituksista Venäjän rajojen tuntumassa. Myös Kommunistinen työväenpuolue on arvioinut kannanotoissaan Naton nostattamaa sodanvaaraa ja Suomen militaristista kehitystä sotilasliiton sopimuskumppanina.

Suomi osallistui loka-marraskuussa kuukauden ajan Yhdysvaltojen ja Naton johtamiin kolmeen sotaharjoitukseen 4 000 sotilaan ja aseiden voimin. Harjoitukset ulottuivat Alaskasta Islantiin, Norjaan, Ruotsiin, Suomeen ja Itämerelle. Niissä oli mukana yli 50 000 sotilasta ja satoja hävittäjäkoneita, sotalaivoja, sukellusveneitä ja jopa Yhdysvaltojen suurin lentotukialus.

Suomen ulkopoliittinen johto, maan hallitus, armeijan kenraalikunta ja porvarimedia ovat vähätelleet Yhdysvaltojen ja Naton osuutta ja tavoitteita sotaharjoituksissa. Yleinen väite on, että sotaharjoitukset palvelevat Suomen puolustuksen tarpeita eikä Venäjän sotilaallista haastamista. Väite on vilpillinen ja tarkoitettu kansalaisten harhauttamiseksi.

Sotaharjoitusten kulusta ei ole Suomessa paljon kerrottu. Ei edes sitä, että yksi sotaharjoitusten lentotukikohdista sijaitsi Rovaniemellä, ja että hävittäjäkoneiden siivet viistivät Venäjän rajaa Itä-Lapissa.

Se kuitenkin tiedetään, että miestappioita on tullut ja Norjan suurimpiin kuuluva sotalaiva Helge Ingstad upposi törmättyään öljytankkeriin Norjan rannikolla Bergenin edustalla.  Satoja miljoonia euroja maksanut sotalaiva oli paluumatkalla Trident Juncture-harjoituksesta, joka oli yksi Yhdysvaltojen ja Naton loka-marraskuun sotaharjoituksista.

Trident Juncture-harjoituksen yksi jälkipeleistä on Venäjän syyllistäminen Suomen Lappiinkin kohdistuneesta GPS-singnaalin häirinnästä. Asialla ovat olleet erityisen innokkaasti keskustalaiset Juha Sipilä ja Matti Vanhanen. Eikä kokoomuksen Ilkka Kanervakaan ole piilotellut lausuntojaan eduskuntavaalien lähetessä.

Kun sodan tuulet puhaltavat tänäkin päivänä enemmän ja voimakkaammin, pitää rauhanvoimien oikeasti nousta vastustamaan militarismia ja sotilaallista uhoa. Vastuullisten kansalaisten ja järjestöjen sodanvastainen yhteisrintama on nyt välttämätön.

Työkansan Sanomat 13/2018

Authors

Pääkirjoitus: Naton suursota-harjoituksen jälkipeli
Merkitty:

2 thoughts on “Pääkirjoitus: Naton suursota-harjoituksen jälkipeli

 • 24.11.2018 01:56:sta
  Permalink

  Norjalaisen sotalaivan uppoaminen oli nemesis fasistiselle Natolle. Olisin 100% tyytyväinen jos vielä Suomen korruptoituneimpiin poliitikkoihin lukeutuva Kanerva tippuisi kaupan päälle eduskunnasta…

  Vastaa
  • 27.11.2018 15:02:sta
   Permalink

   Samaa mieltä,valitettavasti kokoomuksessa on uusia kanervia kasvamassa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *