Oikeistopolitiikan seuraus – perusturva heikkenee, pienituloisten verotus kiristyy


Työttömien ja muiden vähävaraisten perusturvan taso on heikentynyt Juha Sipilän hallituskaudella. Tästä on seurannut, että toimeentulotuella on entistä suurempi merkitys kotitalouksien menojen paikkaajana. Oikeistopolitiikan seuraukset näkyvät myös verotuksessa – pienituloisimpien verotus on kiristynet, suurituloisten ja rikkaiden helpottunut.

Työttömien perusturvaa ovat heikentäneet työttömyyskorvausten ja asumistukeen tehdyt leikkaukset sekä aktiivimallista johtuva korvausten alentaminen. Tämä käy selville Perusturvan riittävyyden arviointiraportista 2015–2019.

Myös eläkeläisten sekä sairaus- ja vanhempainpäivärahan saajien perusturvan taso on hienoisessa laskussa. Opiskelijoiden sosiaaliturva on sekin kokenut kovia ja arjessa pärjääminen on muuttunut entistä lainapainotteisemmaksi.

Perusturvaksi on määritelty raportissa vähimmäismääräiset työttömyyskorvaukset, vanhempainpäivärahat, sairauspäivärahat, eläkkeet, kotihoidon tuki, opintotuki ja asumistuet.

Tuloerot ja köyhyys ovat kasvaneet

Perusturvan leikkaukset ja pienituloisten verotuksen kiristyminen ovat johtaneet tuloerojen kasvuun.  Tuloerojen repeäminen näkyy erityisesti suurituloisimpien ja muiden välillä. Nyt myös keski- ja pienituloisten väliset tuloerot ovat kasvussa.

Tuloerot ja köyhyys ovat kasvaneet Suomessa 1990-luvun loppupuolelta lähtien.  Kapitalismin kriisin alkaessa 2008 työttömien ja toimeentulotukiasiakkaiden määrät lähtivät todella voimakkaaseen kasvuun. Tämä huono kehitys näkyy tänäkin päivänä, toisin kuin porvarimedia antaa uskoa.

Köyhyysrajan alapuolella elää nykyisin kaksi kertaa enemmän suomalaisia kuin vuonna 1995, jolloin Suomi liittyi EU:hun.

Työkansan Sanomat 4/2019

Oikeistopolitiikan seuraus – perusturva heikkenee, pienituloisten verotus kiristyy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *