KTP:n keskusneuvoston jäsen Olli Krannila puhui Kiukaisten punaisten muistopaadella.

–  Olemme taas kerran laskeneet kukkia kunnioituksesta niitä tovereita kohtaan, jotka antoivat kaikkensa työväenaatteen puolesta. Vuonna 1918 alkaneen luokkasodan – porvaristo vastaan työläiset – eräs keskeisin alkuun paneva voima oli työväenluokan pyrkimys turvata elinehtonsa, pelastautua nälkäkuolemalta.

Kartanonomistajat, pankkiirit, tehtaanomistajat ja muu herraskansa aikoi suojeluskuntiensa avulla panna Suomen työtätekevät polvilleen. Tiedämme, että porvariston aloittama aseellinen hyökkäys päättyi työväestön ja torppareiden tappioon. Lopputulokseen vaikutti ratkaisevasti imperialistisen Saksan joukkojen isku työväenvallan selustaan.

Luokkasodan jälkeen Suomen porvariston kosto sai raivotessaan sellaiset mittasuhteet ja luonteen, että se herätti huomiota ulkomaillakin.

– Kun porvaristo nojautui saksalaiseen imperialismiin, jäikin Suomen itsenäisyyden puolustaminen työväenluokalle ja torppareille ja heidän muodostamilleen punakaarteille. Suomen tie kansalliseen itsemääräämisoikeuteen ja itsenäisyyteen oli pitkä ja raskas. Siinä työväenliikkeellä oli ratkaiseva osuus. Jokainen saavutus vaati mittavan työn ja taistelun, samoin kuin jokainen työväen ja köyhän kansan asemaa parantanut uudistus.

Lokakuun vallankumous teki mahdolliseksi Suomen valtiollisen itsenäisyyden. Suomalaisen porvariston itsenäisyys on aina ollut ja on kansallisen päätäntävallan antamista muiden käsiin.

-Emme saa hyväksyä köyhien määrän lisääntymistä, eläkeläisten ala-arvoista kohtelua, suurtyöttömyyden jatkumista. Köyhälistöä on yhtä paljon kuin vuona 1918, vaikka se ei eläkään piikkilankojen sisällä. Se on aidattu köyhyyden sisälle, niin ettei piikkilankoja tarvita. Se on suomalaista avohoitoa.

Rahaa kansalaisten paremman huomisen rakentamiseksi on. On vain poliittinen kysymys otetaanko kansan työllä syntyneet rikkaudet kansan käyttöön, vai annetaanko suurien tulojen ja omaisuuksien kasvaa pienelle harvalukuisten joukolle.

Kysymys on myös siitä, käytetäänkö yhteiskunnallinen varallisuus asevarusteluun ja valmistautumiseen sotaan, jota kohden meitä viedään nykyisellä EU-politiikalla. Vaatimus Irti EU:sta on mitä ajankohtaisin.

Olli Krannila Kiukaisissa: Toverit, älkäämme unohtako!

Vastaa