Oppivelvollisuus pitenee 2021 – pidennys on hallitusohjelmassa


Opetus- ja kulttuuriministeriö teki lainvalmistelun tueksi kyselyn viime syksynä verkossa ja piti työpajoja.  Palautteet on julkaistu. Uudistukseen suhtauduttiin ministeriön tiedotteen mukaan hyvin vaihtelevasti. Suurin osa oli varovaisen myönteisiä tai huolissaan jostakin seikasta. Viidesosa oli erittäin kriittisiä. Syitä ovat uudistuksen epäselvyydet kuten, voiko suorittaa useita tutkintoja maksutta. Entä, onko tarpeeksi resurssia? Yhteiskunnallisesti kiperin on kysymys, kuinka saada pudokkaille tutkinto. Kuka vastaa ja valvoo oppivelvollisuutta? Tuleeko sanktioita?

Ministeriön tiedotteen mukaan hallituksen esityksen valmistelu jatkuu palautteiden pohjalta. Palautteista huokuu, että toisella asteella ollaan myöhässä. Tuki tulisi antaa oppilaalle ennaltaehkäisevästi eli mahdollisimman varhain. Pakolliseen ja maksuttomaan perusopetukseen tuki jo sisältyy. Mutta eikö se ole toteutunut perusopetuksessa lain mukaan, kun oppivelvollisuuden ikärajaa pitää nostaa?

Peli on tosiasiassa menetetty, jos toisella asteella vaaditaan tutkintoa opiskelijalta, jonka opiskelumotivaatio tai elämäntilanne ovat ajaneet täysin ulos yhteiskunnan uratavoitteista. Oppivelvollisuus on pakkoa. Kaikki opiskelijat velvoitetaan siihen 18 ikävuoteen asti ja velvollisuus laajennetaan toiselle asteelle, vaikka yksilölliset ratkaisut olisivat yleistä pakkoa toimivampia. Sivistys ei pakkoa puolla.

Ajetaan asiaa, jota ei edes tarvitsisi ajaa. Riittäisi, että perusopetuslain tukimuotojen toteutuminen selvitettäisiin. Saavatko oppilaat oikea-aikaista tukea perusopetuksessa? Täpätöikyykö tuki oppivelvollisuuden pidennyksen myötä toisella asteella niin, että toiselta asteelta kaikki varmasti valmistuvat?

Valmistelu jatkuu, ja vastauksia avoimiin kysymyksiin on luvattu. Määräaika painaa päälle. Oppivelvollisuuslakia valmistellaan suoritusyhteiskunnan alati vaatimalla nopeudella ja tehokkuudella.

Työkansan Sanomat 2/2020

Pirkko Eerola-Pilvi

erityisopettaja, varatuomari

Oppivelvollisuus pitenee 2021 – pidennys on hallitusohjelmassa
Merkitty:

Hakutulokset “Oppivelvollisuus pitenee 2021 – pidennys on hallitusohjelmassa

 • 16.2.2020 22:12:sta
  Permalink

  Tärkeä aihe käsiteltäväksi!
  Elleivät lasten koti-olosuhteet ole aivan kurjat niin koululaitos pitäisi tarkastaa alhaalta ylös!
  Lapsi kyllä motivoituu hetkessä sellaiseen, jossa hän on saanut kokea edes kerran onnistuneensa!
  Riittävän pienet ryhmät ja opettamiseen ihan oikeasti motivoituneet opettajat saisivat ihmeitä aikaan, jos poliittinen päätöksenteko niin haluaisi järjestää!
  Pidentämällä oppivelvollisuusikää voidaan tulossa olevassa siirtymävaiheessa täydentää opetusta siltä osin kuin asioitten omaksumisessa ilmenee puutteita. Ei ollenkaan huono tapa korjata niitä epäkohtia, joita ei olisi koskaan syntynytkään, jos peruskoulu olisi saanut kehittyä alkuperäisen suunnitelmansa mukaan!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.