Oikeistopolitiikkaa toteuttava Sipilän hallitus on saanut viimeinkin vastaansa joukkovoimaa. Suurimmat ammattiliitot kaikista keskusjärjestöistä ovat siirtyneet työtaistelutoimissaan ylityö- ja vuoronvaihtokielloista  järeämpiin keinoihin. Irtisanomislain heikentämistä vastustetaan tulevina viikkoina suurilla lakoilla.

SAK:n laistettua omista työtaistelutoimistaan ovat keskusjärjestön suurimmat ammattiliitot ottaneet ohjat omiin käsiinsä. Teollisuusliitto ja julkisten- ja hyvinvointialojen JHL ovat aloittaneet lakkoilun teollisuuden ja palvelujen eri aloilla. Uusia marraskuun puoliväliin ulottuvia lakkopäätöksiä on jo tehty.

Lisävoimaa kuitenkin tarvitaan. Vielä syrjässä pysytelleiden liittojen pitäisi liittyä lakkorintamaan. Hallitus kun on viemässä varoitteluista välittämättä irtisanomisesityksensä eduskuntaan siinä toivossa, että työntekijöiden tasavertaisuutta rikottaisiin valiokuntakäsittelyssä.

Työpaikoilla ja järjestyneen työväestön joukoissa ollaan nyt vihaisia. Jos Sipilän hallitus ei peräänny irtisanomisten helpottamisessa ja ylipäätään työntekijöiden työsuhdeturvan nakertamisessa, ollaan valmiita yleislakkoon.

Ilmastonmuutoksen torjuminenkin on joukkovoiman asia

Ilmaston lämpeneminen ja siitä johtuva luontoympäristön vähittäinen tuhoutuminen on tosiasia. Ja ensimmäistä kertaa maapallon historiassa ihminen on todistetusti vastuussa meneillään olevasta huonosta kehityksestä.

Ilmastomuutosta on yritetty suitsia YK:n ja hallitustenvälisillä sopimuksilla. Tulokset ovat olleet laihoja. Esimerkiksi EU-maiden päästöt ovat vain lisääntyneet. Ilmastonmuutospaneelin lokakuussa julkistetun erikoisraportin mukaan elämä nykymenolla on käymässä sietämättömäksi. Ja syyttävä sormi osoittaa koko kapitalistista järjestelmää.

Kun tilanne on tämä, poliitikot ja media vetoavat yksittäisen kansalaisen vastuuseen. Kapitalismin aiheuttamasta vaarallisesta kehityksestä ja järjestelmän ruoskimasta kulutuksen kasvusta ei puhuta, tai jos puhutaan, vain kuiskaamalla.

Maailmalla ja nyt myös Helsingissä nähty suuri ilmastomarssi osoitti, että joukkovoimalla on merkitystä. Poliitikoille on lähetetty selvä viesti: puheiden aika on ohi, tarvitaan tekoja. Ja yksi niistä on nostaa kapitalismi vastuuseen.

Työkansan Sanomat 12/2018

Pääkirjoitus: Ammattiliittojen taistelu irtisanomissuojan heikentämistä vastaan jatkuu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.