Neljä vuotta oikeistopolitiikkaa toteuttanut Juha Sipilän hallitus erosi toimikautensa viimeisillä viikoilla. Syynä oli, ainakin virallisesti, sosiaali- ja terveydenhuollon yksityistämisen sekä maakuntauudistuksen tielle kasaantuneet perustuslailliset ja käytännön toteutuksen ongelmat. Epävirallisempi syy löytyy hallituspuolueiden kannatuksen romahtamisesta ja vaalitaktiikasta.

Sipilän hallitus oli kovaotteinen kapitalistien hallitus. Se oli suurpääoman, EK:n vuorineuvosten ja rikkaiden epävirallinen toimitusministeristö. Nyt hallitus jatkaa sama tehtävää virallisestikin ministeristönä.

Hallituksen toteuttaman oikeistopolitiikan syntilista on pitkä. Sen seuraukset kurittavat ennen muuta työtätekeviä ja muita pienituloisia. Listalla ovat mm. pakkolakipaketti, kiky-sopimus, aktiivimalli, lomarahaleikkaus, irtisanomissuojan heikennys, työttömyysturvan leikkaus, koulutuksen leikkaus ja päivähoito-oikeuden kavennus.

Edellä mainitut leikkaukset ja heikennykset eivät olisi toteutuneet kokonaan, jos eduskunnan vasemmistopuolueiden ja ay-liikkeen johto ei olisi ollut mukana tukemassa oikeistopolitiikkaa ja kapitalisteja ”vastuullisuuden ja talvisodan hengessä”.

Sipilän hallituksen ero ja vaalikenttien kilpalaulanta paljastaa ainakin kaksi asiaa. Ensimmäinen on se, että hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja siniset ovat nyt eri mieltä itsensä kanssa. Eli julistavat syyttömyyttään harjoitettuun politiikkaan ja sen seurauksiin. Toinen on se, että eduskunnan oppositiopuolueet virittäytyvät uusiksi hallituspuolueiksi ja sopeuttavat lupauksiaan ”vastuulliseksi politiikaksi”.

Eduskuntavaalien tentit ja puoluejohtajien vastaukset eivät lupaa seuraavalle vaalikaudelle mitään hyvää. ”Vastuullinen politiikka” näyttää olevan sitä, että esimerkiksi Sdp:n, Vasemmistoliiton ja Vihreän puolueen johto on sitoutunut uuteen Soteen, hävittäjähankintoihin, lisääntyviin sotaharjoituksiin Naton kanssa  ja militarismin kasvuun.

”Vastuulliselle politiikalle” annettu ääni ei mene vain hukkaan, se on vahingoksi työtätekeville.

Työkansan Sanomat 4/2019

Authors

Pääkirjoitus: Hallitus erosi, ”vastuullisen politiikan” jatkajat jo ministerijonossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *