Suurpääoman ja pankkien etuja ajavan EU:n rakoilua on enää vaikea peitellä. Syksy on paljastanut komissaareillekin kaksi suurta ongelmaa: kansat kapinoivat kaduilla, jäsenmaiden halu on unionista pois, eikä uusia maksajia ole näköpiirissä.

Suuret lakot, mielenosoitukset ja mellakointi EU-maiden pääkaupungeissa on jatkunut pitkin syksyä. Kansalaiset ovat kyllästyneet oikeistopolitiikkaan, jonka seuraukset ovat johtaneet pysyvään työttömyyteen, veronkorotuksiin, peruspalveluiden leikkaamiseen, toimeentulovaikeuksiin ja syrjäytymiseen. Autoja on palanut ja kyynelkaasu virtaa.

Entinen pääministeri, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan yksi johtomies Matti Vanhanen väitti haastattelussaan (HS 15.12.2018), että esimerkiksi Ranskan mielenosoituksessa on kyse muutaman promillen halusta kaapata koko systeemi.

Vanhanen ja porvarit ovat väärässä. Jo yksin Ranskassa kyse on miljoonien työtätekevien noususta oikeistopolitiikkaa ja EU:n sanelua vastaan. Sen osoitti viime viikonloppukin, kun keltaliivien mielenosoitukset vain jatkuivat ja levisivät yli rajojen Belgian puolelle.

Kansan kapina on puhjennut muuallakin EU-maissa. Suomen vuorokin tulee. Silloin tarvitaan selkeitä tavoitteita ja joukoille järjestynyt johto.

Eduskunta hyväksyi irtisanomissuojan heikennyksen

Eduskunta hyväksyi torstaina 13.joulukuuta ensimmäisessä käsittelyssä Sipilän oikeistohallituksen esityksen työsopimuslain muuttamisesta tavalla, mikä merkitsee irtisanomissuojan heikentämistä pienissä yrityksissä.

Ammattiliitoissa vastustettiin pitkin syksyä työtaisteluilla hallituksen esitystä. Hallitus ja mm. SAK:n johto lopettivat työtaisteluihin sorvaamalla ns. kolmikannassa irtisanomislakiesitystä ”siedettävämpään suuntaan”. Perusasia, irtisanomissuojan heikentäminen, pysyi ennallaan.

Missä ovat nyt SAK:n ja muiden keskusjärjestöjen vastalauseet? Mitä tekee ammattiliittojen johto? Työpakoilla ei ainakaan olla tyytyväisiä hallituksen esityksen läpimenoon.

Työkansan Sanomat 14/2018

Authors

Pääkirjoitus: Kansat kapinoivat EU-maissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *