Pääkirjoitus: Suomalaisjoukot Yhdysvaltojen apurina Lähi-idässä

Yhdysvaltojen ja Iranin välien kiristyminen ja Irakin joutuminen taistelukentäksi on paljastanut aseellisten suomalaisjoukkojen toiminnan epäselvyydet ulkomailla. Kyse ei ole vain Irakista, sillä suomalaissotilaita on Nato-joukoissa Afganistanissa ja Nato-maa Ranskan komennossa Malissa Keski-Afrikassa.

Ulkomailla toimiviin suomalaisjoukkoihin kuului viime vuonna noin 500 sotilasta. 

Suomalaissotilaat, joita on julkisuudessa kerrotun mukaan Irakissa alle 100, ovat olleet viime vuosina lähellä rintamalinjaa Erbilissä. Sotilaat ovat osa Yhdysvaltojen perustamaa OIR -liittoumaa (Operation Inherent Resolve), jonka ytimen muodostavat Nato-maat.

Kun joukkojen ensimmäinen osa lähetettiin Irakiin, sen tehtäväksi kerrottiin Irakin armeijan ja kurdien sotilaskoulutus. Toisen osan lähettämisen aikaan puhuttiin kriisienhallintatehtävistä. Nyt puhutaan jo rauhanturvaamisesta ja alueen vakauden puolustamisesta.

Kaikki nuo edellä mainitut tehtävät ovat valheellisia. Suomalaisjoukot ovat puolustamassa Irakissa ja muualla Lähi-idässä Yhdysvaltojen taloudellisia sekä muita etuja ja läntisen imperialismin miehityspolitiikkaa.

Kaikki alkoi 2003, kun Yhdysvallat hyökkäsi valheellisin perustein Irakiin, miehitti maan, syrjäytti sen hallinnon ja runteli Irakista epävaltion. Voidaankin sanoa, että Yhdysvallat on syyllinen jihadistijärjestö Isisin syntyyn.

Isisin kiitollisuudenvelasta Yhdysvalloille kertoo paljon se, että järjestö kiitti Yhdysvaltoja iranilaisen sotilasjohtajan Qassim Suleimanin salamurhasta. Näin ”pahan valtakunnan” ja ”paratiisin portinvartioiden” edut kohtasivat taas sodan oloissa.

Suomessa presidentti Sauli Niinistön johtama ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta TP-Utva päättää käytännössä niistä lausunnoista ja toimista, jotka koskevat nyt ajankohtaista sotilaallista kriisiä Lähi-idässä. Presidentin ohella TP-Utvan muodostaa hallituksen ministerivaliokunta. 

Ministerivaliokuntaan kuuluvat pääministeri Sanna Marin ja ministerit Li Andersson, Katri Kulmuni, Anna-Maja Henriksson, Pekka Haavisto, Antti Kaikkonen ja Ville Skinnari.Presidentti ja ministerit ovat nyt selityksen velkaa kansalaisille. 

Miksi suomalaiset sotilaat on ujutettu osaksi yhdysvaltalaisjohtoisen OIR:n sotilaallista toimintaa Irakissa ja Syyriassa? Miksi TP-Utva ei tuominnut Yhdysvaltojen hallinnon tekemää lennokki-iskua ja salamurhaa Bagdadin lentokentällä? Ovatko sotilaat Irakissa sotilaskouluttajia, kriisienhallisijoita vai rauhanturvaajia?

Työkansan Sanomat 1/2020

Pääkirjoitus: Suomalaisjoukot Yhdysvaltojen apurina Lähi-idässä
Merkitty:    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *