Suomessa oikeistopolitiikka on käytännössä samaa, mitä se on muissakin oikeiston johtamissa EU-maissa. Eikä harjoitettu politiikka ole siirtynyt suinkaan vasemmalle, ei meillä eikä muualla, vaikka vasemmistopuolueita on ollut hallituksissa.

Oikeistopolitiikka perustuu suurpääoman, kapitalistien ja rikkaiden eduista huolehtimiseen ja niiden lisäämiseen. Siinä sivussa työtätekevä väestö saa omat murusensa, mutta vain siksi, että kapitalistinen järjestelmä tarvitsee työvoimansa, lisäarvon tuottajansa. Ja tietysti siksi, että piilevä vastarinta ei muuttuisi näkyväksi mellakoinniksi.

Oikeiston nälkä kasvaa aina syödessä. Halutaan entistäkin enemmän. Juha Sipilän kolmen oikeistopuolueen hallitus on tästä varoittava esimerkki. Se on reilun kolmen vuoden aikana hyökännyt tauotta työväestön taistelemia etuja ja oikeuksia vastaan.

On leikattu lasten päivähoito-oikeudesta, koulutuksesta, Kela-etuisuuksista, työttömyysturvasta ja sen kestosta. On jäädytetty lapsilisien korotukset ja leikattu eläkkeiden pienetkin indeksinostot. On yritetty pakkolakeja, runnottu ay-liikkeen johdon avustuksella kikysopimus ja leikattu lomapalkkoja. Ja nyt ovat vuorossa irtisanomissuojan ja työaikalain heikennykset.

Kapitalistien etuja ajava oikeisto on kaiken jälkeen vielä tyytymätön. Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski haluaa kieltää poliittiset lakot Suomessa. Koski on suuttunut, kun ammattiliitot nousivat vastustamaan hallituksen esitystä irtisanomissuojan heikentämiseksi alle 20 työntekijän yrityksessä. Kosken mielestä riittää, kun äänestetään neljän vuoden välein.

Kokoomusjohtoinen ja oikeistohenkinen ajatushautomo Libera menee kansanedustaja Koskeakin pidemmälle. Se esittää työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista. Liberan mukaan ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”.

Liberan, kapitalistien EK:n ja Suomen Yrittäjien mielestä työehtosopimus pitäisi solmia kahdenvälisenä työantajan ja työntekijän kesken. Ja tietenkin mahdollisimman halvalla hinnalla, ”ettei talous kärsisi”.

Nyt on korkea aika torjua työsuhdeturvan ja työehtojen vastainen hyökkäys. On järjestyneen joukkovoiman aika.

 

Työkansan Sanomat 11/2018

Authors

Pääkirjoitus: Työehtojen ja työsuhdeturvan vastainen hyökkäys on torjuttava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *