Pakina: Kolme juttua

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on raportoinut nälästä. Raportti kertoo viime vuoden tilanteesta. Nälkäisten ihmisten määrä on kasvanut maailmassa jo vuosia ja kroonisesta nälästä kärsii lähes 900 miljoonaa ihmistä. Ajoittaisesta ruoan puutteesta kärsiviä on tuplasti enemmän.

FAO:n mukaan nälkä johtuu lisääntyneestä ruokaturvattomuudesta. Ja siihen on viime vuosina vaikuttanut erityisesti ilmastonmuutos ja sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen.

Eikä nälästä kärsivien asema ole ainakaan helpottunut sotien jatkuessa. Imperialistinen kapitalismi syyllistyy tappamisen lisäksi nälällä kiduttamiseen.

Nälkäongelman kasvaessa liikalihavuudesta on tullut teollisessa lännessä kansansairaus. Markkinatalouden mainosväki hoputtaa aamusta iltaan, ja nykyisin jo yölläkin, ostamaan sutta ja sekundaa. Ja tässä tarkoitetaan myös ruokaa.

Varttuneemmat lukijat muistavat vielä hyvin vuoden 1994 ja mediassa käydyn väittelyn Suomen EU-jäsenyydestä.

Jäsenyyttä ajavat selittivät jäsenyyden vastustajille, kaiken edessä olevan hyvän lisäksi, että voihan EU:sta erota. Britannian kohdalla se on nyt nähty, että ero on kaikkea muuta kuin helppoa.

Kun britit äänestivät kesäkuussa 2016 EU-eron eli Brexitin puolesta, alkoi EU-eliitin kanssa vääntö eron ehdoista. Nyt on väännetty ja reilusti kaksi vuotta, ilman tulosta. Paitsi että EU haluaa Britannialta kymmenien miljardien erorahan, ja tyhjentää brittien kassat ja lompakot.

Ei ole ero EU:sta helppoa.

Pakinapalstan kirjoittaja ja tämän lehden päätoimittaja täytti lokakuun 16. tasavuosia. Ja voi sen tässä kertoakin, että täyteen tuli seitsemän vuosikymmentä. Muut saavat päätellä, lisääkö vanheneminen viisautta.

Paljon on nähty, kun siirtotyömaat tulivat jo 17-vuotiaana tutuksi, ja itseopiskelu myös. Molemmista on ollut hyötyä myöhempinä aikoina, suurissa työtaisteluissa Nesteellä ja kommunistina.

Jos Työkansan Sanomien lukijat, Kommunistisen työväenpuolueen jäsenet ja muutkin haluavat muistaa merkkipäivääni, tukekaa lehteämme. Tukitilin numero löytyy sivulla 11.

Rauno Lintunen

Työkansan Sanomat 12/2018

Pakina: Kolme juttua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *