Pakina: Väkivaltakoneistolle lisävoimia, harjoitusta ja uusi vakoilulaki

Valtioneuvosto antoi 20.9. eduskunnalle hallituksen esityksen reservipoliisista. Reservipoliisi voitaisiin jatkossa ottaa käyttöön ”häiriötilanteissa”. Esityksen mukaan meillä on uudenlaisia uhkia ja reservipoliisilla ”vahvistetaan poliisin toimintakykyä yllättävissä tai laajoissa yhteiskunnan häiriö- tai turvallisuustilanteissa”.

Reservipoliisin vahvuudeksi esitetään 1000 henkilöä. Valituilla olisi myös aseenkäyttöoikeus ”rajatuissa tilanteissa”.

Rahaakin tarvitaan. Perustamiskustannuksiin kuluu miljoonia. Ja 100 reservipoliisia käytössä maksaisi lähes puoli miljoonaa euroa kuukaudessa. Tästä voi helposti laskea, mikä olisi kuukausihinta, jos 1000 ”reserviläistä” partioisi kaduilla ja pamputtaisi lakkolaisia.

———–

Norjassa järjestetään loka-marraskuun aikana Naton suuri sotaharjoitus. Se ulottuu käytännössä koko Pohjolan alueelle. Osia Trident Juncture – sotaharjoituksesta, joka on Naton suurin vuosiin Pohjoismaissa, järjestetään Suomessa.  Ennakkotietojen mukaan ”Harjoitus perustuu todelliseen maantieteeseen”. Ja kohteena on Venäjä.

Suomen osallistuminen sotaharjoitukseen ei ole salaisuus. Se on ollut tiedossa jo pitkään. Sipilän hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta hyväksyi Naton harjoituksen jo viime vuoden puolella.  Valiokuntaan kuuluu presidentti Sauli Niinistö ja yksi ministeri jokaisesta hallituspuolueesta.

———–

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan uusi tiedustelulaki. Sipilän hallitus on saanut lain kiireelliseksi julistamisen taakse sosialidemokraatit ja vihreät. Näin laki ei siirtyisi keväällä valittavan uuden eduskunnan päätettäväksi, se astuisi voimaan jo tulevan vuoden alussa.

Kansalaisten vakoilun lisäämisellä on kova kiire. Demokratia ja oikeusturva ovat nyt kaupan. Oikeusoppineet ovatkin esittäneet kovaa kritiikkiä tiedustelulakia vastaan. Yksi heistä on professori Martin Scheinin.

Scheinin toteaa aluksi avoimessa kirjeessään Sdp:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja Rkp:n eduskuntaryhmille: ”Hallituksen pyrkimyksenä on muuttaa perustuslain 10 §:n säännöstä yksityiselämän suojasta, jotta tuo perusoikeus nykyistä laajemmin väistyisi kansallisen turvallisuuden hyväksi. Lisäksi säädettäisiin joukko lakeja sotilastiedustelusta, siviilitiedustelusta, poliisin valtuuksista ja tiedustelutoiminnan valvonnasta.”

Ja Scheinin kirjeen lopussa: ”Viimeiseksi pitää vielä mainita, että tietenkin voitte myös asettua vastustamaan hallituksen tiedustelulakipakettia ja käyttää määrävähemmistöasemaanne kaikkien perustuslaista poikkeavien ratkaisujen torjumiseen.”

Professorin varoitukset ovat kaikuneet kuuroille korville. Hallitus on saamassa tahtonsa läpi.

Rauno Lintunen

 

Työkansan Sanomat 11/2018

Pakina: Väkivaltakoneistolle lisävoimia, harjoitusta ja uusi vakoilulaki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *